Az emberek már érzik, hogy kezükbe kell venniük sorsukat?
2012.09.24
Miután a jogszabályok bármikor változhatnak, az emberek úgy vélik, a kezükbe kell venniük saját sorsukat, vagyis önmagukról kell gondoskodniuk - mondta Bod Péter Ákos egyetemi tanár, volt jegybankelnök a IX. Biztosításszakmai konferencián tartott elõadásában hétfõn, Siófokon.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) konferenciája vasárnap kezdõdött, a rendezvényen több mint négyszáz biztosítási vezetõ, és több mint kétszáz független alkusz vett részt.

Bod Péter Ákos elõadásában rámutatott, hogy a lakossági fogyasztás 2006 óta nem növekszik, a beruházás pedig folyamatosan csökken. A beruházási ráta Magyarországon a legalacsonyabb a régióban - tette hozzá.

Ismertette: annak ellenére, hogy a reálkeresetek az idén mintegy 4 százalékkal csökkennek, és jövõre is legfeljebb stagnálnak, a GDP-hez mért megtakarítási ráta évek óta 4-5 százalék közötti. Ezt azzal magyarázta a professzor, hogy ha nincs hitel, nem lehet eladósodni, így a megtakarítás megmarad.

Járai Zsigmond, a CIG Pannónia felügyelõbizottsági elnöke, volt pénzügyminiszter és jegybankelnök a kormány gazdaságpolitikáját úgy jellemezte, hogy megszorítások nélkül akarja beindítani a gazdasági növekedést, hogy helyreállítsa a gazdaság egyensúlyát.

Rámutatott, hogy az IMF-EU-tárgyalás \"lebegtetése\" már önmagában finanszírozhatóbbá teszi az országot, de - tette hozzá -, még bármikor visszatérhet a 2008-as krízis, ezért szükséges a megállapodás a valutalappal és az unióval.

Úgy vélte, hogy a kormány kevesebb konfliktussal is elérhette volna a céljait, erre példaként a devizahitelesek végtörlesztését említette. A gazdasági átalakítást ráadásul politikai is kísérte - például az igazságszolgáltatásban - amely olyan negatív visszhangot váltott ki a világban, amely már a gazdaságra is visszahatott - emlékeztetett.
Arról is beszélt Járai Zsigmond, hogy a kormány kitörési pontnak tekintette az egykulcsos személyi jövedelemadót, de a lakossági adóterhelés csökkenésének pozitív hatását lerontotta a megemelt áfakulcs. Nem lett érdemleges hatása a társasági adó- és járulékterhek csökkentésének sem a vállalkozók körében - jegyezte meg.

A biztosítók helyzetérõl elmondta, hogy a megtakarítás jellegû termékek visszaszorulnak, és a kockázati jellegûek kerülnek a helyükbe. Ezek kifejlesztéséhez viszont pénz kellene, amelybõl kevés maradt a biztosítóknál - mutatott rá.

Békesi László, a Wáberer Hungária Biztosító igazgatósági elnöke, volt pénzügyminiszter zsákutcának nevezte a mostani gazdaságpolitikát, és valószínûsítette, hogy a kormány kénytelen lesz feladni. A nemzeti burokba foglalt mai gazdaságpolitikát egy racionálissal kell felváltani - mondta.

Békesi László a kínálatvezérelt gazdaságpolitikát úgy jellemezte, hogy amint visszaesik a kereslet, \"buborék\" jelenik meg. Ekkor kezdõdik a keresletvezérelt gazdaságpolitika, amely állami megrendeléssel és egyéb eszközökkel hozza vissza a piacra a keresletet. Európában ilyen buborék volt az autóiparban, az építõiparban és az elektronikában is, ahol felesleges kapacitásokat építettek ki.

Tévútnak nevezte azt az elképzelést, hogy egy kicsi, erõforrás-importra szoruló ország a belsõ kereslet fellendítésével képes rendbe tenni a gazdaságát. Ez voluntarista gazdaságpolitika, amely eddig soha nem vált be - hangsúlyozta a konferencián Békesi László.