4 éves negatív csúcson a román biztosítói piac
2012.10.04
A román biztosítói piac 2011-ben is folytatta az elõzõ években is tapasztalt mélyrepülését. A folyamat lassult, köszönhetõen a makrogazdasági helyzetnek, mely éreztette hatását a lakosság pénzügyi hozzáállásában is – olvasható a Román Nemzeti Bank jelentésében.

Az életbiztosítási piacot erõsítette a gazdasági növekedés, amely reálértéken is növekedni tudott, azonban a nem életbiztosítói szektor mélyrepülése nyomán a biztosítási ágazat GDP-hez való hozzájárulása elérte az elmúlt négy év legalacsonyabb szintjét, amely elõször csökkent 1,5 százalék alá.

A román jegybank jelentése azt is kimutatta, hogy a biztosító cégek jövedelmezõsége továbbra is igen kiszolgáltatott a pénzügyi környezet volatilitásának, amely összefügg a jelenlegi alacsony befektetési kedvvel.

2011-ben a román biztosítótársaságok bruttó díjbevétele 5,81 százalékkal esett, amely csökkenési tendencia a 2010-eshez képest valamivel lassult. A nem életbiztosítási szektor 8,37 százalékkal esett, míg az életbiztosítói szektor 4,36 százalékos növekedést tudhatott magáénak.

„Ez az elsõ év a pénzügyi válság kirobbanása óta, amikor az életbiztosítási szektor növekedést mutatott, az áltanos biztosítói szegmens zuhanása pedig lassult. 2011-ben az életbiztosítások a gazdaság fejlõdését követték, míg a nem-életbiztosítási ágazat lassabban tér magához.” – olvasható a jelentésben.

Az ügyfelek pénzügyekhez való hozzáállásában megfigyelhetõ változás az utóbbi két évben - ezen belül is a biztosításra fordított költések visszafogása – még ma is nagyban befolyásolja a biztosítók bruttó díjbevételének alakulását.

2011-ben elõször esett a biztosítói szektor GDP-hez való hozzájárulása 1,5 százalék alá, mégpedig a nem életbiztosítási piac csökkenésébõl és a GDP nominális növekedésébõl kifolyólag. Miután az életbiztosítási szegmens elég kis részét képezi a teljes szektornak, így növekedése csak marginálisan képes befolyásolni a mutatót.

A nem életbiztosítási szektoron belüli kárkifizetések csökkenése 2011-ben jelentõsebb volt, mint a bruttó díjbevételeké ugyanezen szegmensen belül. Ennek oka, hogy a casco és a KGFB szegmensek bevételei csökkentek, a casco biztosítások után járó kárkifizetésekkel együtt.

Szakértõk szerint az általános biztosításon belüli kárhányadok csökkenése pozitív hatással lehet a társaságok jövedelmezõségre, valamint tõkehelyzetére. 2011-ben ugyanakkor, 2008 óta elõször a tíz legnagyobb biztosító jövedelmezõsége csökkent, nem egy esetben negatívba fordult.

A jövedelmezõségre hatással van a nemzetközi piac feszültsége illetve válsága, valamint a hazai gazdaság fejlõdése is. Ezek mind befolyásolják a befektetések teljesítményét, valamint a bruttó díjbevételek alakulását – teszi hozzá a pénzügyi stabilitásról szóló jelentés.