Forróság, vihar, jég és tûz mértek csapást a magyar mezõgazdaságra
2012.10.10
Ebben az évben is a kiszámíthatatlan idõjárás, a jégesõk, a viharok és az aszály okozták a legtöbb gondot a magyar mezõgazdaságban, és volt, ahol a tûz és a fagy tört borsot az ágazatból élõk orra alá. A Generali Biztosító októberig több mint 1300 mezõgazdasági kárbejelentést regisztrált, a becsült kárösszeg meghaladja a 930 millió forintot. Magyarországon ma a nagyságrendileg 5 millió hektáros termõföldterület kevesebb, mint felére kötnek biztosítást, pedig évente közel 130 milliárd forintos kár éri a mezõgazdaságot.

Az idei esztendõt tekintve elmondható, hogy az összes mezõgazdasági kár döntõ többségéért a jégverés a felelõs, közel 600 milliós kárt okozva a gazdálkodóknak, ezt a különbözõ tüzek által okozott pusztítás követi, amelyekre összesen mintegy 116 milliót fizetett a biztosító. A listán a harmadik helyen a vihar által okozott károk következnek nagyságrendileg 82 millió forint értékben, de meg kell említeni a tavaszi és a téli fagyokat is, amelyekre közel 35 millió forintot fizetett a biztosító. Az egész nyáron sújtó aszálykárokra több tízmillió forintot fizetett a Generali annak ellenére, hogy erre a veszélynemre csak ettõl az évtõl lehet biztosítást kötni és a Generalinál csupán 163-an éltek ezzel a lehetõséggel. A szakemberek tapasztalatai alapján az év hátralévõ részében is okozhat még kellemetlen meglepetést az idõjárás, valamint nemsokára a talaj menti fagyokkal is számolni kell.

„A Generali kockázatbecslése alapján, a mezõgazdaság szempontjából a legveszélyeztetettebb régió Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megye, míg kisebb a kockázat a Dunántúl nagy részén, valamint Tolna és Somogy megyében. Van olyan ügyfelünk, akinek közel 37 millió forintos kárt okozott a paprikájában a jég, és olyan is, akinél több mint 35 milliós kár keletkezett a jégverés és a vihar miatt a repcében és a kukoricában.” – mondta el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletág-igazgatója, aki hozzátette, nem csak az idõjárás okozta a kellemetlen meglepetéseket, például Pest megyében egy szecskázó gépben okozott 31 millió forintos kárt a tûz.


A Generali 2010-ben több mint kétmilliárd, a tavalyi évben pedig közel 900 millió forintot fizetett ki mezõgazdasági károkra, amelyek közül a leggyakoribb a jégverés volt.

A Generalinál, amely a piac több mint harmadát tudhatja magáénak, nemcsak a nagyüzemek, a gazdaságok és a szövetkezetek, hanem a kistermelõk is köthetnek mezõgazdasági biztosítást. Az alap jégkárbiztosítás mellé vihar- és homokverés-kárra, a hideg tél elõtt pedig fagykárra is érdemes biztosítást kötni. Az erdõtulajdonosok a terület nagyságától függõen a tûz és árvízkárra, vihar által okozott fakidõlésre, valamint az úgynevezett befejezetlen erdõre is köthetnek biztosítást.


A mezõgazdasági területeken kívül az ott tartott jószágokra is érdemes gondolni, ebben a szektorban 40 milliós lett az idén a kár a Generali adatai alapján. Az állattenyésztéssel foglalkozó nagyüzemek biztosíthatják teljes állatállományukat természeti csapás ellen, amelyben benne van a tûz, a vihar, a villámcsapás, az árvíz, a földcsuszamlás, valamint a kõomlás kockázata, valamint kiterjed ismeretlen jármûvel való ütközés miatti elhullásra és kényszervágásra is. Ha valaki nagy értékû állatot szeretne biztosítani, akkor erre is van lehetõsége a Generalinál. A mezõgazdasági területeken és az állatokon kívül biztosíthatók még a tevékenységhez kapcsolódó épületek, berendezések, raktáron lévõ termények, valamint a mezõgazdasági gépek is, ezek 2012 októberéig közel 200 millió forint értékben károsodtak.