Jön a biztosítási adó: önrészt kérhetnek a lakásbiztosításhoz?
2012.10.15
A biztosítási adó áthárítása a piaci jelenlegi körülményei között nehéz lesz, ezért a biztosítók rákényszerülhetnek, hogy a szolgáltatási oldalon spóroljanak: az új termékek esetében a fedezetek vagy a szolgáltatási oldal felülvizsgálata, csökkentése is elképzelhetõ – írja a Napi.hu.

Flamich Gábor, a Signal lakossági vagyon és gépjármû-biztosítási fõosztályvezetõje szerint nem az adó teljes összege fog beépülni a díjba, a fennmaradó részt a biztosítók költségcsökkentéssel, a károk szigorúbb ellenõrzésével, illetve annak prevenciós hatásával próbálják majd megtakarítani. A konkrét utakkal kapcsolatban a szakember a biztosítási fedezetek csökkentésére nem számít, szolgáltatási oldalon ugyanakkor lehetnek változások: a lakásbiztosításoknál hosszabb távon például általánossá válthat az önrész (ez a környezõ országokban mindenhol bevett gyakorlat), illetve egyes kiemelt kockázatoknál csökkenhet a kártérítési limit mértéke. .

Termékfejlesztéssel és a mûködési folyamatok áttekintésével készülnek az új adóteher által teremtett piaci helyzetre a Generalinál, ahol az árverseny mellett egy szolgáltatási versenyre is számítanak. Kósa Zoltán az AXA Biztosító vezérigazgatója szerint a vállalatok ennél is jobban szegmentálni fogják az ügyfélkörüket, így az árérzékeny ügyfelek számára szûkebb szolgáltatási körû termékeket kínálnak majd a biztosítók.

Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója szerint az adó bevezetésétõl a versenyhelyzet nem változik, ugyanakkor mivel a relatíve szûkebb fedezetvállalású konstrukciók \"fix\" költsége a kockázatszûkítéssel messze nem arányosan csökken, a \"casco lightosításnak” határozott szakmai korlátai vannak.

Máhig Attila, a Groupama Garancia Biztosító nem életbiztosítási ügyvezetõ igazgatója szerint természetes, hogy megjelennek majd a szûkebb fedezetet nyújtó termékek, ezért fontos, hogy az ügyfelek sokkal nagyobb odafigyeléssel járjanak el a késõbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében.