Kiderült, mit várnak a következõ egy évtõl az intézményi befektetõk
2012.10.17
A K&H Alapkezelõ éves befektetõi konferenciáján felmérést készített az intézményi befektetõk várakozásairól a legfontosabb befektetési instrumentumokat illetõen. Többségük a részvénypiacok javuló teljesítményére, valamint a kõolaj árának emelkedésére számít, ugyanakkor csupán kis részük véli úgy, hogy még idén megszülethet a megállapodás az EU-IMF-fel.

{{BANNER}}Idén 51 intézményi befektetõ, köztük nyugdíj- és egészségpénztárak, bankok, biztosítók, alapkezelõk, valamint egyéb pénzintézetek vettek részt a megkérdezésben, amelyek együttes kezelt vagyona meghaladja a 450 milliárd forintot. „Az intézményi befektetõk esetében a következõ egy év befektetési politikájának kialakítása jellemzõen a negyedik negyedévben történik, ezért a befektetési piac, ezzel együtt a hazai befektetési eszközök iránti kereslet alakulását nagyban befolyásolja, hogyan vélekednek a hazai és nemzetközi folyamatokról” – magyarázta Horváth István, a K&H Alapkezelõ befektetési igazgatója.

A növekedési kilátások némi javulása az intézményi befektetõk várakozásaiban is tetten érhetõ, hiszen a részvénypiacok javuló teljesítményére, valamint a kõolaj világpiaci árának emelkedésére számítanak. A halvány optimizmus törékenységét jelzi azonban, hogy az arany esetében a jelenlegi magas árszint fennmaradását valószínûsítik. Az euró esetében jövõ ilyenkor 1,29 körüli EUR/USD árfolyammal, míg a svájci deviza esetében 1,24-es EUR/CHF árfolyammal kalkulálnak.

A legegységesebb vélemény az EUR/HUF árfolyamot tekintve alakult ki: a jelenlegi árfolyamszintnél valamelyest gyengébb, 288 forintos árfolyamra számítanak az intézményi befektetõk. A megkérdezett befektetõk jövõ ilyenkor 6%-os jegybanki alapkamatot, ugyanakkor a 10 éves államkötvények jelenlegihez hasonló hozamszintjét valószínûsítik. A hazai gazdaságpolitika egyik kulcskérdésérõl, az EU-IMF-fel kötendõ megállapodásról meglehetõsen megoszlanak a várakozások, ugyanakkor jól látható, hogy a megkérdezett intézményi befektetõk csupán kis hányada (14%) feltételezi, hogy még idén megszületik a megállapodás.

A K&H Alapkezelõ minden évben felmérést végez a K&H intézményi konferencián részt vevõ pénztárak, pénzintézetek és egyéb intézményi ügyfelek körében arról, bizonyos befektetési instrumentumok értékére vonatkozóan milyen változással számolnak az elkövetkezendõ egy évben. Idén a megkérdezés 2012. szeptember 27-én történt.