Felesleges zavarkeltés a visszalépõ magánnyugdíjpénztári tagi kifizetésekkel kapcsolatban
2011.07.06
2011. július 4-én olyan félrevezetõ sajtóhírek jelentek meg, amelyek negatív színben tüntették fel a PSZÁF magánnyugdíjpénztáraknak kiadott határozatát – közölte a Felügyelet.

2011. július 4-én olyan félrevezetõ sajtóhírek jelentek meg, amelyek negatív színben tüntették fel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének azt a határozatát, amelyben elõírja a magánnyugdíjpénztáraknak a hozamgarantált tõke és a visszalépõ tagi kifizetések kiszámítási módszertanának vizsgálatát.

A PSZÁF az állami nyugdíjrendszerbe visszalépõ volt magánnyugdíjpénztári tagok érdekeit szem elõtt tartva és az esetleges késõbbi elszámolási problémákat megelõzve adta ki azt a határozatát, amellyel elõírta, hogy legkésõbb 2011. július 19-ig a magánnyugdíjpénztári belsõ ellenõrök vizsgálják meg a hozamgarantált tõke és a visszalépõ tagi kifizetések kiszámításának módszertanát, elégséges nagyságú mintavétel alapján az egyedi számítások helyességét, és errõl tájékoztassák a Felügyeletet. Ezt a határozatot egyes sajtóhírek a kifizetési folyamat hátráltatásaként állítják be, tévesen.

A magánnyugdíjpénztárak 2011. július 1-jével indíthatják a visszalépõ tagi kifizetések pénzfedezetének visszaigénylését a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentõ Alaptól, de a visszaigénylés nem tagonkénti, nem tételes kimutatás alapján történik, a visszautalást bonyolító Államadósság Kezelõ Központnak nincs lehetõsége meggyõzõdni a visszaigénylés számszerûségének helyességérõl, ez különösen indokolja az ellenõrzés, a belsõ ellenõrzés szükségességét. Ezek az ellenõrzések határidõn belül lefolytathatók.

A magánnyugdíjpénztárak a visszaigénylést július 20-ig végezhetik el egy vagy több ütemben. A felügyeleti határozat feladatot ad a magánnyugdíjpénztári belsõ ellenõrzésnek, de ez nem korlátozza akár a több ütemben történõ visszaigénylést sem. Tehát indokolatlan az az aggodalom, hogy a PSZÁF határozat okozna problémát a visszalépõ magánnyugdíjpénztári tagi kifizetéseknél. A folyamat alapos ellenõrzése viszont sokak számára megnyugtató.