Egy év alatt 35 százalékos növekedés a tranzakció-biztosítási piacon
2012.10.26
A cégek világszerte egyre inkább a biztosítókhoz fordulnak a tranzakciós kockázatok elleni védelmet keresve, hogy megvédjék bevételeiket és vagyonukat akvizíciók illetve exitek végrehajtása esetén – írja a Marsh friss tanulmánya.

A brókercég tranzakciós kockázati jelentése szerint a megkötött tranzakciós kockázati biztosítások száma 35 százalékkal, 2,3 ezer milliárd dollárra növekedett ez év júniusáig, egy év alatt.

{{BANNER}}A Marsh adataiból kiderül, hogy 2012-ben a biztosítói termékek 60 százalékát világszerte vállalati ügyfelek részére értékesítették, akik általában jóval elõvigyázatosabbak a garancia védelmét tekintve a tranzakciók során a private equity-knél.

Lorraine Lloyd-Thomas a Marsh magántõke-befektetési szakértõje a tranzakciós kockázati biztosítások számának növekedését az értékesítõi és a vásárlói oldalt egyaránt jellemzõ, a tranzakciós pozíciójukat megtartani célzó aggodalmakkal magyarázta.

Az amerikai biztosítási ügyfelekre általában jellemzõbb a kockázatkerülés, és azért kötnek tranzakciós biztosítást, hogy elkerüljék a tengerentúli, Európában, Ázsiában való kereskedelem kockázatait.

A Marsh ezen biztosítási termékek széleskörû elterjedését jósolja a nagy és komplex ügyletek esetében, hiszen mind az eladó mind a vevõ számára biztonságot nyújt a termék.

2012 elsõ félévében a megkötött tranzakciós biztosítások értéke Európában, a Közép-Keleten és Afrikában 1,29 milliárd dollár volt, Ázsia csendes óceáni térségében 109 millió dollár, Amerikában pedig 897 millió dollár.