Szász: nem az adóelõnyök kihasználásáról kellene szóljon a biztosítás
2012.11.13
Nem az adóelõnyök kihasználását szem elõtt tartva kell terméket fejleszteni, hanem professzionális, szakmai termékekkel kellene versenyezniük a biztosítóknak – mondta Szász Károly, a PSZÁF elnöke a MABISZ szakmai konferenciáján, Budapesten.

Szász szerint, mivel az állami szerepvállalás egyre korlátosabb lesz, továbbá a reáljövedelmek emelkedése is differenciáló hatást fog eredményezni, így az egészség- és nyugdíjszolgáltatások vonatkozásában magasabb igényeket kell tudniuk kielégíteni a biztosítóknak, amire érdemes idõben felkészülni.

Biztosítók esetében, szemben a bankokkal, kínálati oldalon nincs kapacitás-hiány, inkább a keresleti oldal korlátozza a bõvülést. Éppen ezért különösen fontos biztosítók esetében az ügyfélbizalom növelése, amihez a termékek sztenderdizálására van szükség, hogy az ügyfél értse a terméket.

Másik kitörési pont a biztosítók számára a közvetítõk újraszabályozása, mellyel kapcsolatban Szász megjegyezte, hogy a biztosító ipart is terheli a felelõsség a mostani helyezet kialakulásában. Nem csak az ügyfelek megszerzése, hanem azok megtartása is óriási kihívás, ezt azonban meglehetõsen megnehezíti a közvetítõk hozzáállása, akik nem hivatásuknak, csak átmeneti megélhetési forrásnak tekintik munkájukat. A PSZÁF-nak ugyan már jó ideje van egy átfogó szabályozási javaslata, de ma nem fogadókész erre sem a politika sem a szakma – véli Szász.

Kompromisszumok árán azonban lassan történik elõrehaladás, például a közvetítõi tevékenységgel kapcsolatos hatósági vizsga szabályai, rendszere jövõre megváltozik – moduláris rendszerû lesz.

Hornyek Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetõje a biztosításokra vonatkozó adókedvezmények kapcsán elõadásában azt hangsúlyozta, hogy korábban számtalan probléma volt az adókötelezettségekkel kapcsolatban, ezért egy koncepcionális, átfogó változtatásra van szükség ezen a területen, amely közgazdasági megközelítést tartalmaz, amellett bizonyos adminisztrációs problémákat megold majd.

A délelõtti szekció zárásaként Kisbenedek Péter, a MABISZ elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon mind az életbiztosítási, mind a nem-életbiztosítási piacon komoly paradigmaváltásra van szükség, és mind az disztribúciós, mind az általános üzletpolitikai modelleket újra kell gondolniuk a biztosítóknak. Mint elmondta: a nem-élet ágban a vállalati biztosítások területén a globalizáció, és a specializáció kihívásainak kell megfelelni, miközben a helyi szolgáltatásnyújtás mellett várhatóan a jövõben egyre több szereplõ kezeli majd kockázatait a határokon kívül.

Átalakul a lakossági szegmens is, amelyben a MABISZ elnöke szerint az lesz képes talpon maradni, aki újra tudja definiálni termékpalettáját a megváltozott igényeknek megfelelõen. Kisbenedek Péter hangsúlyozta: a transzparenciának, az érthetõségnek és az egyszerûségnek, ezek mellett pedig a fogyasztóvédelemnek és a tisztességes üzletpolitikának lesz kiemelt jelentõsége a jövõben.