Új piacokat hódítanának meg a biztosítók: mi az új favorit Kína után?
2012.11.19
A világ vezetõ biztosítói Mianmar felé kacsintgatnak, leszámolva elõítéleteikkel a burjánzó korrupciót és a nemzet politikai múltját illetõen.

A Prudential, az AIA Group és a Manulife Financial Corp is azok közé a biztosító óriáscégek közé tartoznak, melyek a mianmari piacra lépést tervezik, miután a helyi kormány a szektor fejlesztésének tervérõl és az európai és amerikai szankciók beszüntetésérõl adott számot.

Mianmarban jelenleg igen kedvezõek az adottságok: a nagyszámú népességnek, gazdasági reformoknak és a természeti erõforrásokra épülõ iparágaknak köszönhetõen a lakosság jóléte rohamléptekkel emelkedhet. További lehetõség rejlik az országban az általános biztosítók számára is, méghozzá a építkezési projektek várható jelentõs megszaporodása miatt. „Néhány éve minden biztosító Kína illetve India felé fordult, most a sor Dél-Kelet-Ázsián van- nyilatkozta Michael Daly, a Milliman vállalat életbiztosítási területért felelõs vezetõje.

Biztosítási díjbevételek terén Mianmar akár 6,1 milliárd dollárt is hozhatna éves szinten – ez áll a Reuters elõzetes számításaiban, összevetve a többi ázsiai piaccal. Ez mindössze 10%-kal marad el a szingapúri díjbevételek éves összegétõl, és nagyjából megfelel Vietnám biztosítási piaca jelenlegi méretének.

Az új lehetõségekkel új akadályok is megjelentek, többek közt az új kormányrendeletek a külföldi befektetõk kezelésére vonatkozóan. Az ország egyetlen, állam által támogatott biztosítója, a Myanmar Insurance számára számos szerzõdés államilag garantált, ami tehát azt jelenti, hogy bizonyos üzletágak kizárólag ezen társaság számára nyitottak. További akadályozó tényezõ az országban burjánzó korrupció, a helyi biztosítótársaságok konkurenciája, az ország politikai múltja, illetve a feketelistán szereplõ cégek. Mégis mindezek ellenére akadnak olyan külföldi cégek, melyek lelkesednek a dél-kelet-ázsiai piac iránt, már csak azért is, mert saját országuk biztosítási piacain ha lehet, még ennél is nehezebb növekedést elérniük.

Dél-Kelet-Ázsia

A világ nagy biztosítócégei jó ideje Dél-Kelet Ázsia felé kacsintgatnak potenciális új piacok után kutatva, ennek megfelelõen fokozatosan törtek be és nyitottak irodákat Indonézia, Kambodzsa, Malajzia, a Fülöp szigetek, Thaiföld és Sri Lanka területén, miután a növekedési ráta ezeken a feltörekvõ piacokon meghaladta a modern országokét. Szingapúr, Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnám díjbevételei jövõre várhatóan 7,9százalékkal növekednek – állítja a Swiss Re tanulmánya - ami több mint a globális életbiztosítási piac átlagos növekedésének duplája.

Myanmar csaknem 60 milliós lakossága is igen vonzó a biztosítói szektor számára. Az egy fõre jutó bruttó hazai termék értéke meghaladja a 850 dollárt, ami megközelíti azt az 1000 dolláros határt, amitõl fölfelé a statisztikák szerint az emberek elkezdenek biztosítást kötni.

A Tokio Marine Holdings, a Sompo Japan Insurance, a Mitsui Sumitomo Insurance és az United Overseas Bank már megnyitotta elsõ irodáit az országban. Az 1963-as államosítás elõtt több mint 70 helyi illetve külföldi biztosító cég mûködött Mianmarban.

Mianmar vs. Vietnám

Reuters által megkérdezett elemzõk és biztosítási vezetõk nem igazán tudták amerikai dollárban kifejezni Mianmar biztosítási piacában rejlõ üzleti lehetõségeket, ehelyett Vietnámot példának véve úgy vélik, Mianmar körülbelül 1 és 2 milliárd dollár közti díjbevételt lenne képes évente kitermelni. Tavaly Vietnám GDP-je 120 milliárd dollár volt, de mindössze 1,8 milliárd dollárnyi biztosítási díjbevételt termelt. Ez azt jelenti, hogy biztosítások a GDP 1,5 százalékát tették ki. Ha Mianmar gazdasági növekedése a következõ évtizedben eléri az évi 7 százalékot – amely az alsó határa az Ázsiai Fejlesztési Bank által becsült növekedési ütemnek – úgy 10 év alatt duplájára nõhet gazdasága, megközelítve a 100 milliárd dollárt. Ha a helyi biztosítói szektor penetrációja eléri a vietnámi szinteket, Mianmar 1,6 milliárdos díjbevételt produkálhat. Dél-Kelet-Ázsián belül a legmagasabb biztosítói díjbevétel Szingapúré: 19,5 milliárd dollár.

A helyi törvények és a sötét múlt

Mianmarban a legnyilvánvalóbb akadályt egy külföldi biztosító számára mindenképpen a korrupció jelenti, hiszen hivatalosan is a világ négy legkorruptabb országa között tartják számon Afganisztánnal, Szomáliával és Észak-Koreával együtt. Ilyen körülmények közt egy külföldi cég számára csaknem lehetetlen normális és hivatalos keretek közt mûködni. További gond lehet, ha a vállalat egy korrupciós ügybe keveredett ügyfelet biztosít, magát is bajba keverve. Részletes piaci adatokhoz szintén igen nehéz hozzájutni, miután a hitel- és részvényszakértõk, valamint a hitelminõsítõk még csak most kezdenek Mianmar biztosítási piacával foglalkozni.

A helyi biztosítókra vonatkozó törvények igen hanyagul vannak megfogalmazva, nem vonatkoznak az állam monopóliumára, bár vannak részei, melyek külföldi biztosítók számára kecsegtetõek lehetnek. A biztosítók a központi banktól kérhetnek engedélyt, mely lehetõvé teszi számukra, hogy a biztosítói termékeket külföldi árfolyamokon vezessék be. A meglevõ törvény egyéb részei azonban aggodalomra adhatnak okot.

A kormány jelenlegi álláspontja szerint a külföldi biztosítók 2015-ig biztosan nem kapják meg engedélyüket, hogy mûködésük elindulhasson – közölte az ország pénzügyi minisztere a Reutersnek. Azok a társaságok azonban, melyek nem sajnálják az idõt és energiát, hogy a helyi piacokat megszerezzék és mûködésüket megalapozzák, hatalmas üzleti lehetõséget ragadnak meg.