Tehetséggondozó program a Generalitól
2012.11.19
Több mint 100 hátrányos helyzetû, nevelõotthonban élõ gyermek gyûlt össze szombaton Budapesten, hogy közös játékkal, elõadásokkal ünnepeljék a Generali Mosolyvadász Program elindulásának elsõ évfordulóját. Az egészséges életmódot, készségfejlesztõ és tehetséggondozó tevékenységeket támogató program az elmúlt egy évben több mint 500 gyermeket segített abban, hogy kibontakoztathassák tehetségüket, sportolhassanak, új ismereteket szerezzenek. A Generali nemrég elindította Facebook alkalmazását is, melyen keresztül a legtehetségesebb fiatalokat az oldal követõi szavazataikkal is támogathatják.

A Generali a Biztonságért Alapítvány 2011 nyarán indította el a Generali Mosolyvadász Programot a leginkább rászoruló, hátrányos helyzetû gyermekek támogatására. A program olyan élményekhez és eszközökhöz juttatta a nevelõotthonok lakóit, amelyek korábban csak ritkán vagy egyáltalán nem voltak elérhetõek számukra. A kezdeményezés keretében elsõként a Miskolci Gyermekváros lakói vehettek részt egy balatoni nyaraláson, majd a kezdeményezéshez csatlakozott a Pécsi Gyermekotthon és a fogyatékkal élõ gyermekeket gondozó Budapesti Általános Iskola Egységes Módszertani Intézmény. 2012-ben meghívásos pályázat keretében a meglévõ három otthon mellé további három csatlakozott: a tatabányai „Názáret” Szociális Szolgáltató, a Mátészalkai Gyermekvédelmi Központ és a Nagykõrösi Szakmai Egység.

„Idén a program továbbfejlesztésével a készségfejlesztést és tehetséggondozást helyeztük elõtérbe, ami hozzásegíti a gyermekeket a testi-lelki egyensúlyhoz, segíti a közösségi beilleszkedésüket. Hosszú távon ezek a programok az egészséges személyiségfejlõdésre bizonyítottan pozitív hatást gyakorolnak. Az a célunk, hogy az általunk támogatott nevelõotthonok lakói a nevelõk segítségével megtalálják, milyen területen szeretnének kibontakozni, mi pedig segíthessünk ebben nekik.” – nyilatkozta Paál Zoltán, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.

A támogatásban részesülõ gyermekotthonok, illetve a tehetséggondozó programban szereplõ gyerekek számtalan különféle területen mutathatják meg és fejleszthetik képességeiket a jövõben. A támogatott tevékenységek között szerepelnek természetismereti kirándulások az ország legszebb erdeiben, képzõmûvészeti, hangszeres, tánc- és színjátszó foglalkozások, sportedzések és –táborok, mûvészetterápia, film- és drámaterápia, könyv-és filmtár-fejlesztés, illetve bábfoglalkozások és fellépések is.

A Miskolci Gyermekotthon növendékei a sport – röplabdacsapat, lovassport – és a zene területén tehetségesek. A Mátészalkai Gyermekvédelmi Központból többek között egy tehetséges táncos, illetve egy 13 éves kis poéta fejlõdését teszi lehetõvé a program. Tatabányáról, a Názáret Szociális Szolgáltatótól egy bábcsoport, egy versmondó fiú, egy labdarúgó, és egy harmonikán játszó fiú vesz részt a tehetséggondozó programban. A Nagykõrösi Gyermekvédelmi Központ sport tematikájú pályázatával került be a támogatott gyermekotthonok körébe. A Budapesti Diószeghy úti Diákotthon lakóit kirándulások megszervezésében segíti a Generali, míg a Pécsi Gyermekotthon a sport és a mûvészeti foglalkozásokra helyezi a hangsúlyt a program során.

A szombati rendezvényen – a Generali Mosolyvadász Program elsõ országos találkozóján, ahol játszóház várta a gyerekeket – részt vett Erdei Zsolt profi ökölvívó és Szalóki Ági énekesnõ is, akik jelenlétükkel is támogatták a kezdeményezést. A programot Szalóki Ági és a gyermekek közös dallal zárták.

„Nagyon örülök, hogy részt vehettem a mai rendezvényen, jó volt látni, hogy mennyire komolyan vették és igyekeztek a fellépõ gyerekek. Úgy gondolom, hogy a sport különösen fontos lehet a nevelõotthonokban élõ gyerekek számára. Nem csak azért, mert az edzéseken kiadhatják magukból a feszültséget, de a sikereik erõsíthetik az önbizalmukat is, és más területeken is jobban teljesíthetnek, eredményesebbek lehetnek ezáltal. Remélem, hogy nem csak a miskolci fiatalok, de a többi gyermekotthonból ide érkezõ gyerekeknek is olyan élményeket adhat a Generali Mosolyvadász program, melyek segíthetnek abban, hogy kiteljesedjenek” – mondta Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó.

A Generali a fiatal tehetségek további támogatására a napokban egy Facebook alkalmazást is indított. Az applikáció keretében rövidfilmek tekinthetõk meg az otthonok egy-egy tehetséges lakójáról, majd a videók lájkolásával vagy megosztásával „tehetségtallérokat” lehet a fiatalok számára gyûjteni. A legtöbb tallért ily módon összegyûjtõ fiatalokat a Generali a jövõben hozzásegíti a tehetségükhöz kapcsolódó célok megvalósításához. Így tehát bárki számára nyitva áll a lehetõség, hogy ingyen támogathassa egy nehéz sorsú gyermek álmának valóra válását.