Mitõl félünk legjobban autónkkal kapcsolatban?
2012.11.20
Az autósok közel negyvenöt százaléka attól tart leginkább autójával kapcsolatosan, hogy közlekedési balesetben kárt szenved, illetve sérülést szenved baleset során. Hasonló arányban tartanak attól, hogy kátyú miatt kilyukad a kerék, úttesten átszaladó vaddal ütköznek vagy megreped a szélvédõjük. Ugyanakkor, kötelezõ biztosítás választásakor lényeges szempont az ár mellett, hogy milyen jellegû egyéb szolgáltatáshoz juthatunk hozzá. A kampányban eddig a kötések öt százalékánál döntöttek az ügyfelek olyan kiegészítõ szolgáltatások mellett, amelyek nagyrészt megoldást kínálnak a kockázatokra - derül a PBA Biztosítási Alkusz felmérésébõl.

„A kampány elsõ két hete kevésbé mozgatta meg a piacot, mint a korábbi években, ennek oka részben, hogy egyre csökken a naptári évfordulós szerzõdések száma. November végéhez közeledve ismét élénkebb lesz az ügyfelek érdeklõdése, de ettõl függetlenül várakozásaink szerint a váltók száma a tavalyi statisztikák 60%-át fogja kitenni; nagyságrendileg csak 420.000-en kötnek idén új biztosítónál szerzõdést. Ami viszont érdekesség; hogy nagyon népszerûek a különbözõ kiegészítõ termékek; dupla annyian választották õket, mint a tavalyi év hasonló idõszakában ” – összegezte dr. Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetõje. –

A félelmeink és a kiegészítõk

A sokszor emlegetett átlagdíj csökkenésen túl - a gépjármû tulajdonosok átlagosan 20%-ot takaríthatnak meg tavalyhoz képest -, az idei kampány legfõbb jellegzetessége a kiegészítõk elterjedése. Minden huszadik autós kötött ilyen szolgáltatást a kötelezõ mellé, azaz egyre kevésbé csupán az ár miatt döntünk egyik vagy másik biztosító mellett. 

A PBA kutatásából kiderül, hogy az autósok 10%-nál sámít kizárólag az olcsó díj, közel 40 százaléknál szerepet játszik, hogy milyen hasznos kiegészítõ szolgáltatáshoz juthat csupán 1-2 ezer forint pluszköltséggel.

Jól mutatja a kiegészítõk elterjedésének okát a PBA felmérés másik része, amely szerint az autósok közel 25 százaléka a közlekedési balesetben elszenvedett kártól, 20%-uk a sérüléstõl fél a leginkább, további jelentõs hányad pedig kátyú, - és szélvédõkártól, valamint vaddal való ütközéstõl. Kisebb részben az autó lerobbanásától és a koccanást követõ jogi vitáktól tartanak a gépjármû tulajdonosok.


„Ezek a kiegészítõ szolgáltatások részben megoldást nyújtanak azokra a kockázatokra, félelmekre, amelyekkel a gépjármû-tulajdonosok nap, mint nap szembeszülnek. A széles választék közül, a pba.hu oldalán eddig a legtöbben a kátyúkárok elleni védelmet, a vadkár biztosítást és a szélvédõ szolgáltatást választották.” – mondta dr. Vass Gábor.