Európai kgfb-körkép: az olasz autósok ötször annyit fizetnek!
2012.11.23
Nem csupán a nyugat-európai országok, hanem kelet-közép-európai szomszédaink kötelezõdíjaihoz viszonyítva is Magyarországon a legalacsonyabb a kgfb átlagdíja – derül ki a Genertel nemzetközi felmérésébõl. Ezen a helyezésünkön a 30 százalékos baleseti adó sem változtatott, csupán csökkentette a tavaly már szakadékká váló különbséget. Az adóval együtt is csak 25 700 forintos jelenlegi hazai átlagdíjba ráadásul azoknak a szerzõdései is beletartoznak, akik évek óta nem váltottak biztosítást. Aki ugyanis a tavalyi kampányban biztosítást váltott, annak 2012-ben már baleseti adóval is csak átlagosan csak 17-18 ezer forintot kellett fizetnie.

Az olasz díj ötödét, az osztrák díj harmadát fizetjük

Míg a környezõ országok zömének átlagdíja a 30-40 ezer forintos sávban mozog, Horvátország és Szlovénia kötelezõdíja Németországéhoz hasonlóan 60 ezer forint körül alakul. Nyugat-Európa többi államában ennél még jóval magasabb díjszintekkel találkozhatunk, itt nem ritka a 100 ezer forint feletti éves kötelezõdíj sem:

Magyarország más szempontból is eltér a többi vizsgált országtól: miközben szomszédainknál öt százalék alatt mozog az online alkuszoknál megkötött szerzõdések aránya, nálunk ez az érték 75 százalék körüli.

„Mind a kirívóan alacsony átlagdíj, mind az Európában is ismeretlen mértékû eltolódás a díj-összehasonlítást végzõ alkuszok irányába egy hosszú folyamat eredménye. Nálunk az autósokat sokkal aktívabban ösztönözték a spórolásra a piaci szereplõk, az összehasonlítást a szinte már csak nálunk alkalmazott egységes évforduló és az évi egyszeri díjhirdetés is elõsegítette. Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy a piac az árak helyett egyre inkább a különbözõ értékes kiegészítõ biztosításokra koncentrál, és ezek a kalkulátorokban is egyre jobban megjelennek” – magyarázza Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója.

Hogyan néz ki más országokban a liberalizált díjhirdetés?

Egyes vizsgált országokban már a korábbi években is általános gyakorlat volt a folyamatos díjhirdetés. Az itt szerzett tapasztalatokból az szûrhetõ le, hogy a biztosítók egy éven belül maximum két-három alkalommal nyúlnak hozzá jelentõsebb mértékben a meghirdetett díjaikhoz. Romániában erre például félévente, júliusban és decemberben kerül sor. A legjellemzõbb a változtatás azokban az idõszakokban, amikor a megcélzott autósok többségének az évfordulója közeleg. Magyarországon ez még sokáig január elseje lesz, vagyis itthon a legfontosabb díjhirdetési idõpont továbbra is november eleje marad.