Szép-kártyások figyelem: elveszhet a 2011-es keret
2012.11.26
Hamarosan lejár a SZÉP Kártyákra tavaly jóváírt összegek felhasználásának határideje: erre a vonatkozó törvény 2012. december 31-én éjfélig ad lehetõséget a kártyabirtokosoknak. Az MKB SZÉP Kártyás ügyfelei két hónap alatt több mint nyolcvan millió forinttal faragták le 2011-es egyenlegeiket.

Ha maradt még a SZÉP Kártyánkon valamennyi a 2011-ben utalt támogatásokból, abból az országhatáron belül kifizethetjük szilveszteri szállásunkat, de csak akkor, ha erre idõben, tehát még az éjféli koccintás elõtt sort kerítünk – figyelmeztet Lehoczky László, az MKB SZÉP Kártyát kibocsátó részlegének vezetõje.

Ellenkezõ esetben a 2011-es keret elvész: a vonatkozó jogszabály ugyanis – az üdülési csekkeknél alkalmazott módszert átvéve – úgy rendelkezik, hogy a SZÉP Kártyára átutalt összegeket a jóváírás évét követõ esztendõ végéig lehet felhasználni. A 2011-es utalások tehát legkésõbb 2012. december 31-éig költhetõk el, ráadásul – a törvény értelmében – kizárólag belföldi szálláshely ellenértékének kifizetésére.

Az MKB SZÉP Kártyákra 2011-ben utalt 260 millió forintból 2012 szeptemberének végén még 140 millió hevert felhasználatlanul azzal együtt is, hogy a kártyabirtokosokat az egyenleg változásáról értesítõ kimutatásban külön szerepelnek az idei év végén lejáró összegek, illetve azok, amelyek felhasználási határideje 2013. december 31.

Az MKB ezért több fórumon is felhívta ügyfelei figyelmét a közelgõ határidõre: a www.mkbszepkartya.hu honlap rendkívüli tájékoztatás menüpontja alatt mindenki számára olvasható tájékoztatást helyezett el, amely a kártyabirtokosok jelszóval védett, saját internetes ügyfélfelületén is látható, továbbá elektronikus levelet küldött mindazoknak, akik megadták e-mailcímüket.

Szintén elektronikus levélben kérték azoknak a munkáltatóknak a segítségét, amelyek 2011-ben pénzt utaltak a SZÉP Kártyára, és legalább egy olyan alkalmazottjuk van, aki még nem költötte el a keretét. Õket arra biztatta az MKB: külön is hívják fel dolgozóik figyelmét, hogy az év végéig használják fel a SZÉP Kártyáik tavalyi keretét.

Az értesítések hatására érezhetõen felgyorsult a folyamat: 2012. november 23-ára 60 millió forint alá esett a záros határidõn belül elköltendõ keret. A biztató tendencia fenntartása érdekében ezen a napon újabb figyelmeztetés ment ki az érintett kártyabirtokosoknak és munkáltatóiknak, akik számára az is kedvezõ, hogy a költések elszámolásakor az MKB mindig a legkorábban érkezett befizetést tekinti elköltöttnek, ezzel is segítve a mind teljesebb felhasználást.

Ami a 2012-es, tehát 2013. december 31-ig elkölthetõ kereteket illeti: a munkáltatók november 23-ig 9 milliárd forintot utaltak dolgozóik MKB SZÉP Kártyájára. A csaknem 96 ezer kártyabirtokos gyorsuló ütemben használja fel idei egyenlegét: az MKB-val szerzõdött 11 ezer szolgáltatói telephelyen már 5,5 milliárd forintot költöttek MKB SZÉP Kártyával.