Kötelezõ kampány: Idén is december elseje a felmondási határidõ
2012.11.27
Azoknak az ügyfeleknek, akiknek kgfb-szerzõdése év végi évfordulós, és szeretnének élni a biztosítóváltás lehetõségével, szerzõdésük felmondását oly módon kell eljuttatniuk jelenlegi biztosítójukhoz, hogy az legkésõbb december 1-jéig meg is érkezzen a címzetthez. Bár idén ez a szombati határidõ munkanap, érdemes minél korábban lebonyolítani az ügyintézést – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A felmondásnak – ha önállóan intézi az ügyfél – faxon, postai úton vagy személyesen lehet eleget tenni. A határidõ közeledtével indokolt lehet a személyes ügyintézés, hiszen csak abban az esetben válik érvényessé a meglévõ szerzõdés felmondása, ha az errõl szóló írásos dokumentum december 1-jéig - igazoltan – meg is érkezik a biztosító társasághoz.

Ezt követõen még egy hónap áll az ügyfelek rendelkezésére, hogy megkössék új kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításukat (kgfb). „A következõ évi biztosítási díjak összehasonlításakor minden esetben érdemes a MABISZ Díjnavigátorával is ellenõrizni a tarifát, hiszen az pontos adatokat tartalmaz, és elõnye, hogy az összes biztosító összes kedvezményét hitelesen, a biztosítók által ellenõrzött és jóváhagyott módon tartalmazza” – hívja fel rá a figyelmet Molnos Dániel, a MABISZ fõtitkára.

A kgfb-rõl szóló törvény módosítása értelmében 2012. január 1-je után a biztosítóknak lehetõségük lesz arra, hogy év közben, tetszõleges idõpontban, akár többször is módosítsák tarifáikat. Ehhez ugyanakkor a változtatás elõtt legalább hatvan nappal közzé kell tenniük az új díjakat.

„A szabályozási változások és az ilyenkor megszokott felfokozott hangulat miatt idén is érdemes különös körültekintéssel eljárni a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdés felmondása során, és odafigyelni a határidõkre – összegez Molnos Dániel. - A Díjnavigátor szolgáltatásai ugyanakkor folyamatosan, egész évben elérhetõek, elõsegítve a legoptimálisabb döntés meghozatalát a fogyasztók számára.”