Szigorodó táppénz-szabályok: a balesetbiztosítási piacra is hatással lesz
2011.05.31
Hazánkban sokkal kevesebben kötnek balesetbiztosítást, mint a nyugati országokban, holott amellett, hogy viszonylag olcsó, a jelenlegi szigorítások nyomán a kiesõ táppénzjövedelmeket is jól pótolja.

A különféle személybiztosítások közül a baleset-biztosítási piacra lesz leginkább hatással a május elejétõl életbe lépett új táppénzrendszer hatása – közölték a hazai biztosítók a Népszabadsággal. Május 1-jétõl a korábban maximum 10 400 forintos táppénzplafont a felére, 5200 forintra csökkentették, így egy baleset nyomán a huzamosabb kórházi kezelésre szoruló dolgozóknak már komoly keresetkieséssel kell szembenézniük.

Az Union felmérése szerint az emberek 91 százaléka kifejezetten tart egy váratlan baleset nyomán fellépõ anyagi problémától, ugyanakkor mindössze alig 10 százalék rendelkezik baleset-biztosítással. Az Unionnál úgy látják: jellemzõen azok kötnek nagy számban baleset-, illetve betegbiztosítást, akik maguk, vagy a környezetükben átéltek ilyen káreseményt.

Sajnos a magyar polgárok még nem rendelkeznek olyan fokú biztosítási igénnyel és kultúrával, mint a jóléti államok polgárai –mondta Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító bankbiztosítási ügyvezetõ igazgatója a Népszabadságnak. A Groupama 2010 tavaszán készíttetett piackutatása szerint a legtöbben baleseti eredetû halálra, illetve rokkantságra kötnek balesetbiztosítást.

A legtöbb balesetbiztosítást kiegészítõ biztosításként, valamilyen más termékkel vagy egyéb pénzügyi szolgáltatáshoz – például hitelhez – kapcsolva kötik. A válság hatására azonban jócskán csökkent a baleset-biztosítások szerzõdésszáma: a Mabisz adatai szerint (életbiztosítások mellé kötött baleset-biztosítások nélkül) a baleset-biztosítások száma a 2006-os 883 ezer szerzõdéshez képest 2010-re cirka százezerrel, 792 ezerre esett vissza.