Svájccal egyezkedik a kormány: az ottani számlák is adóznának
2012.12.05
A kormány adóügyi egyezmény megkötésére készül Svájccal. Az ottani bankszámlákon pihenõ megtakarítások után fizetett adóból akár több százmilliárd forint is befolyhat a büdzsébe, bár reálisan inkább 50-100 milliárddal érdemes tervezni - írja a Népszabadság.

Magyarország is csatlakozni akar azon államokhoz, melyek az adózás és egyéb pénzügyek területén együttmûködésre törekszenek Svájccal. Az errõl szóló egyezményen már dolgoznak a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) - írja a Népszabadság

Az adóügyi egyezmények nem fedik fel a számlatulajdonosokat anyaországuk elõtt, Svájc csak arra vállal kötelezettséget, hogy a számlákon lévõ pénzek kamata után meghatározott mértékû adót számol fel és utal át a partnerhatóságnak.

A svájci szövetségi adóhatóság honlapja szerint Nagy-Britanniával, Ausztriával és Németországgal sikerült tetõ alá hozni ilyen egyezményt a közelmúltban, bár a német megállapodás parlamenti ratifikációja a Bundesrat ellenzéki képviselõinek ellenszavazatai miatt elakadt. A másik két megállapodás januárban lép hatályba.

Azt ma még nem tudni, hogy a magyar érdekeltségû bankszámlák után mekkora adómértéket fognak felszámolni, ha összejön az egyezmény a svájciakkal. Arról nincs hivatalos adata az NGM-nek, hogy mekkora lehet a magyar állampolgárok Svájcban lévõ vagyona. Karagich István, a privátbanki ügyfelekre szakosodott Blochamps Capital Kft. ügyvezetõ igazgatója szerint ezermilliárdos nagyságrendrõl lehet szó, csakhogy ennek a vagyonnak nem minden elemét lehet beazonosítani. Akik például offshore cégeken keresztül kezelik vagyonukat, vélhetõen nem kerülnek az egyezmény hatálya alá, õk tehát nem fognak kamatadót fizetni. A lapnak azt mondta, reális lehet, hogy ebbõl 50-100 milliárd forint folyik be a költségvetésbe.