Cáfolja a román kormány az államosítási terveket
2017.04.18
A román pénzügyminszter, Viorel Stefan cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a román kormány a köztelezõ magánnyugdíj alapok államosítását tervezné. A hír az NN biztosító hírlevelének kapcsán röppent fel.

A magánnyugdíj szektor legnagyobb helyi szereplõje, az NN biztosító hírlevelében figyelmeztette ügyfeleit, hogy befizetéseik a kormány államosítási tervei következtében veszélybe kerülhetnek. A hírre reagálva Viorel Stefan hangsúlyozta, hogy errõl szó sincs, azt semmilyen politikai, gazdasági, vagy költségvetési ésszerûség nem támasztja alá, sõt kifejezetten elégedett a magánnyugdíj alapokat kezelõ társaságok eredményeivel. 

A román pénzügyminiszter egyeztetett a román bztosítási pacot felügyelõ pénzügyi felügyelettel (ASF) a negatív híresztelésekkel, melynek eredményeképpen a szervezet ugyancsak vehemensen cáfolta a szóbeszédet, és rémhírterjesztéssel vádolta meg az NN biztosítót.

A román nyugdíjrendszer három pilléren áll, az állami nyugdíjalap mellett a jelenlegi híresztelésekben is szereplõ kötelezõ magánnyugdíjalapok, illetve az önkéntes magánnyugdíj hivatott gondoskodni a nyugdíjakról. A második pillér 2007-ben indult útjára, mára 6,8 millió ügyfelet mondhat magáénak, közel 7 milliárd eurós kezelt vagyonnal. Az elsõ kifizetések 2025 után várhatóak, de ennek szabályozásáról egyelõre még nincs törvény.