Életmentõ eszközök: ezek legyenek nálad mindig az autóban!
2012.12.06
A Groupama Garancia Biztosító felkérésére a GfK Hungária idén novemberben háromszáz Groupama ügyfelet kérdezett meg, hogy feltérképezze az autóvezetési szokásokat. A felmérésébõl kiderül, hogy a megkérdezettek közül a 17-39 éves korosztály 92 százaléka tart jégkaparót, és 74 százaléka pedig esõkabátot vagy esernyõt az autójában. A téli közlekedésre készülve érdemes olyan tárgyakat és eszközöket is magunkkal vinni egy-egy utazáshoz, amelyek a reggeli elindulástól kezdve, akár egy baleset során is jó szolgálatot tehetnek a tulajdonosoknak.

Abban az esetben, ha olyan emelkedõn kell parkolni, ahol nehézséget jelenthet az elindulás a havas, jeges úton, akkor mindenképpen legyen az autóban egy kis zsák homok, ami a kerék alá szórva segíti az autógumik megtapadását a jégen, így megkönnyíti a parkolóhelyrõl való elindulást, valamint egy hólánc is nagy havazás esetére.

A reggeli munkába menet, vagy éppen az esti hazaindulásnál, igen nagy hasznunkra lehet a jégkaparó és a jégoldó is, melynek segítségével könnyen eltávolítható az ablakokról az odafagyott hó, vagy jég, és nem utolsó sorban kifejezetten hasznos segítség lehet a számunkra, ha esetleg egy fagyos reggelen nem tudnánk bejutni saját jármûvünkbe, a befagyott zár miatt.

A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum instruktora a következõt tapasztalja: „Sokszor hallani, hogy ha még meg is tesszük a megfelelõ elõkészületeket, a téli fagyoknak köszönhetõen befagy a zár, és az eszköz, amire éppen szükségünk lenne, a jégoldóval együtt az autóban ragad. Éppen ezért azt javaslom, hogy mindenképpen tartsunk egy kisméretû jégoldót kabátunkban vagy a táskánkban, hogy megkímélhessük magunkat egy igen kellemetlen és bosszantó helyzettõl.”

Jó szolgálatot tehet egy vastagabb kabát és egy pokróc az autóban, ugyanis abban az esetben, ha az autó úgy állna meg, hogy a motor sem jár, akkor a fûtés sem üzemel. Sajnos a téli idõszakban igen gyakoriak az ütközéses balesetek, amelyeknek következtében könnyen megeshet, hogy nem indul be a motor, vagy akár egy hótorlasz is hosszabb várakozásra kényszeríti az autóst, így amíg nem érkezik meg a várva várt segítség, a várakozással töltött idõ alatt sem fog senki megfázni.

A Groupama Garancia Biztosító felmérésébõl kiderült az is, hogy a megkérdezettek 69 százaléka tart pokrócot-, 28 százaléka pedig hóláncot az autójában. A 15 évesnél régebbi, vagy ritkán használt autók tulajdonosainak körében 84 százalék azoknak az aránya, akik tartanak valamilyen szerszámot is a gépkocsiban.
A KRESZ szabályozása szerint lakott területen kívüli közlekedéshez, az utasok számának megfelelõ mennyiségû láthatósági mellényt is tartani kell az autóban. Ez különösen fontos a téli ködös és nagy részben sötét idõben, mert megnövelheti az autón kívül tartózkodók észrevehetõségét. Nagyon jól jöhet egy telefontöltõ is baj esetén, ha éppen akkor merülne le a mobiltelefon vagy a zseblámpa, amikor sötétben kell valamit megkeresni, megnézni.