Újdonságok a cafeteriában: munkavállalók százezreinek kell döntenie a hetekben
2012.12.13
A következõ hetekben hazai munkavállalók százezreinek kell meghatároznia a 2013-ra vonatkozó béren kívüli juttatási csomagját. Az elõzõ évekhez képest újdonság, hogy 2012-tõl a munkáltató által kötött egészségbiztosítások díjai adó- és járulékmentessé váltak egy törvénymódosításnak köszönhetõen. Ennek következményeként egyre szélesebb rétegek számára válhat elérhetõvé a magas szintû magán egészségügyi ellátás Magyarországon. A Generali Biztosító reprezentatív felmérése szerint egyébként a munkavállalók közel 30%-a kap cafeteriát vagy egyéb béren kívüli juttatást, 70%-uk számára pedig vonzó lehetõség ez a típusú egészségügyi szolgáltatás.

A Generali Biztosító november végén elvégzett 1200 fõs reprezentatív kutatásából kiderült, a hazai munkaképes korú lakosság 28,2%-a kap valamilyen béren kívüli juttatást cégétõl. Ugyanakkor a megkérdezettek 40,1%-ának nincs ilyen jellegû bevétele, míg 31,7%-uk mondta azt, hogy jelenleg nem rendelkezik munkahellyel. A korcsoportok, a végzettség, és a nemek szerint is komoly eltérések voltak a válaszok tekintetében. Míg például a kutatásban részt vett férfiak 35%-a rendelkezett béren kívüli juttatási csomaggal, addig a nõknek csupán 21%-a. A 18-29 éves korcsoport 22%-a kap béren kívüli juttatást vagy cafeteriát, míg a 30-39 éveseknél ez az arány már közel 39% volt. A felsõfokú végzettséggel rendelkezõk 45%-a, míg a csupán alapfokú végzettséggel rendelkezõk 21%-a élvezheti ezen juttatások elõnyeit.

A jövõ évi juttatási csomagok kialakítására vonatkozó tervekre is rákérdezett a kutatás. Nem meglepõ módon itt elsõsorban a gyorsan felhasználható, viszonylag likvid eszközök voltak a legnépszerûbbek. A megkérdezettek körében az Erzsébet utalvány 71%-os népszerûséggel gyõzött, de 44%-uk tervezi, hogy 2013-ban a SZÉP kártyát is beépíti a cafeteria keretébe. A harmadik helyen az Egészségpénztári befizetések álltak, 30%-os eredménnyel.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás jelenleg még nem tartozik a legismertebb szolgáltatások közé a béren kívüli juttatási csomagok, illetve a cafeteria keretein belül, ugyanakkor a megkérdezettek közel 70%-a mondta azt, hogy biztos (28%) vagy nagyon valószínû (41%), hogy a közeljövõben igénybe venné ezt a szolgáltatást, ha erre lenne módja.

„A Generali Egészségprogramot 2012-ben indítottuk el annak érdekében, hogy havi átlagosan 10 ezer forint körüli összegért magas szintû egészségügyi ellátást nyújthassunk ügyfeleinknek. Mindezt a jövõ évre vonatkozó jogszabályok is elõsegítik, hiszen továbbra is adó- és járulékmentesen adhatóak az egészségbiztosítások. Mivel a béren kívüli juttatások és a cafeteria elemek meghatározására a következõ hetekben kerül sor, fontos, hogy tisztában legyen mindenki ezekkel az új lehetõségekkel. A vállalatok számára is most nyílik lehetõség a juttatási csomagok újragondolására: biztosíthatják munkavállalóik számára a cafeterián kívül is a minõségi egészségügyi szolgáltatásokat. Az említett törvénymódosítás meggyõzõdésünk szerint a munkavállalók széles köre számára jelenthet hozzáférést a magasabb színvonalú, hatékonyabb egészségügyi ellátáshoz a Generali Egészségprogram keretében már 2013-tól” – mondta el a Generali részérõl Paál Zoltán vezérigazgató-helyettes.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás lényege, hogy szûrõvizsgálatokat, ambuláns mûtéteket és számos alapvizsgálatot a biztosítás fedez, ráadásul a betegutakat is megszervezik a pácienseknek, nem kell sorban állni, megválaszthatjuk az orvosunkat, biztosak lehetünk abban, hogy megkapjuk a szükséges figyelmet az ellátást nyújtó személyzettõl és a legmodernebb eszközökkel végzik el a szükséges vizsgálatokat, beavatkozásokat. A Generali Biztosító 2012-es reprezentatív felmérésébõl is jól látható, hogy éppen ezeket a területeket jelölték meg a magán-egészségügyi rendszer fõ elõnyeinek a megkérdezettek.

A Biztosító jelenleg nagyságrendileg ezer fõ számára nyújt szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítást, a biztosítottak harmadára munkáltatójuk kötött szerzõdést. A legnépszerûbb az eddigi adatok alapján a három választható csomag közül a középsõ, „Ideál” típus volt, melyben a szûrõvizsgálatok és az alapvetõ diagnosztikai és járóbeteg ellátások mellett többek között allergológiai, kardiológiai és tüdõgondozói szakrendelések, MRI, CT és PET vizsgálatok, betegszállítás és szükség szerinti házi vizit is elérhetõ minden ügyfél számára.