Nagyobb szerepre készülnek a takarékok
2012.12.14
A Magyar Fejlesztési Bank képviselõinek a TakarékBank felügyelõ bizottságába való beválasztásával lezárult a tulajdonosváltás a Takarékszövetkezeti Integráció központi bankjában. Az állami tulajdonos révén a takarékoknak nagyobb szerepe lehet a gazdaság és a lakosság hitelezésében, amit az integráció és a TakarékBank között májusban elhatározott szorosabb üzleti együttmûködés is támogat. A takarékok a legfrissebb számok szerint a bankrendszer egyetlen nyereséggel mûködõ szektora, összesített nyereségük szeptember végén 20 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az üzleti lehetõségek és a pénzforgalom bõvülését, a pénzügyi csatornák kiszélesítését várja többek között a Takarékszövetkezeti Integráció az állami tulajdonostól, amelynek képviselõit tegnap beválasztották az integráció ernyõbankjába, amint arról a TakarékBank hírt adott. A Takarékszövetkezeti Integráció és az MFB szindikátusi szerzõdésben rögzítette, hogy az üzleti stratégiával és a társaság jövõjével kapcsolatos részvényesi kérdésekben döntéseiket konszenzusos alapon hozzák majd meg, ugyanakkor a takarékok kiállnak többségi tulajdonuk megtartása mellett. „Ahhoz, hogy a takarékok az ügyféligények kiszolgálásában továbbra is megfelelõen rugalmasak lehessenek, meg kell õrizniük önállóságukat a helyi döntéshozatalban és többségi befolyásukat az integráció központi bankjában, ezért olyan szövetséget kötünk az új állami tulajdonossal, amely mindezt biztosítani képes” – mondta Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetõje.

Az állami tulajdonos belépéséhez fûzött üzleti remények beváltását támogatja a TakarékBank és az integráció között májusban elhatározott szorosabb üzleti együttmûködés is, amely több lépésben 2013 folyamán valósul majd meg. „Az állam szerepétõl függetlenül is rákényszerültünk arra, hogy erõsítsük az együttmûködést, mert többet kell kihasználni abból a potenciálból, amivel az 1600 fiókos hálózatunk és az integrációban lévõ 500-600 milliárd forint szabad forrás révén rendelkezünk” – tette hozzá Varga Antal.

A takarékok a legfrissebb háromnegyedéves adatok szerint a bankszektor egyetlen nyereséges hitelintézeti csoportja. Szeptember végén 8,75 milliárd forintra rúgott az adózás elõtti eredményük, amely ötödével több, mint egy évvel korábban. A bruttó profit októberben is tovább nõtt 10,3 milliárd forintra, amely megfelelõ alapot ad a tõkehelyzet stabilitásához szükséges tartalékok képzésére. Az OTSZ-tagok összesített saját tõkéje szeptember végén 121 milliárd forint volt 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

„Az eredmények bizonyítják, hogy bevált a megfontolt, lépésrõl-lépésre haladó, a nagy kilengéseket elkerülõ stratégiánk” ­– hangsúlyozta Varga Antal. Hozzátéve: ennek köszönhetõ, hogy miközben a bankszektor nagyobb része jelenleg a devizahitelezési boom negatív következményeit nyögi, a devizahitel-kiváltó forinthitelek mintegy harmadát, több,mint 70 milliárd forintot a szövetkezeti hitelintézetek nyújtották. Az újonnan folyósított lakossági hitelek kedvezõ hatást gyakoroltak az integráció idei teljesítményére, bár a végtörlesztés az integráció egyes tagintézményeinek is okozott 1,5-2 milliárd forint közötti veszteséget.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségbe tömörült hitelintézetek bankpiaci részesedését jelzõ mérlegfõösszege 1420 milliárd forint volt szeptember végén, a 684 milliárd forintot kitevõ és az egy évvel korábbit 6 százalékkal meghaladó bruttó hitelállományukból pedig a lakossági hitelek 381 milliárd forintra rúgtak. A betétek szeptember végi 1188 milliárd forintos összege 16 milliárddal múlja felül az egy évvel korábbi 1172 milliárdot, ebbõl a lakossági rész félmilliárd forint híján 1000 milliárdot tett ki.