Iszlám mikrofinanszírozás: nincs más megoldás a szegénységre?
2012.12.17
Az iszlám mikrofinanszírozás az egyetlen járható út a világszerte tapasztalható szegénység leküzdésére – ez volt a legfõbb tanulsága a három napos, Dubai World Trade Centerben megrendezett globális iszlám mikrofinanszírozási fórumnak.

A konferencia fontos célkitûzése volt továbbá az iszlám mikrofinanszírozási szervezetek egy platform alá szervezése (a sharia és a hozzá kapcsolódó mikrofinanszírozási rendszerek), az Al-Huda Centre for Excellence in Islamic Microfinance több országra való kiterjesztése.

27 ország mikrofinanszírozási szervezetének képviselõje fejezte ki azon szándékát, hogy az iszlám mikrofinanszírozáson keresztül közös erõvel küzdjenek a szegénység terjedése ellen és támogassák a szociális, társadalmi változásokat.

Az Al-Huda Centre for Excellence in Islamic Microfinance vezérigazgatója, Zubair Mughal sürgette a Világbankot, valamint az IDB-t, az USAID-et, az IFC-t és további nemzetközi szervezeteket, hogy az iszlám mikrofinanszírozást is vegyék számításba a szegénység radikális csökkentéséért folytatott küzdelmük során.

Amennyiben erre nem kerül sor, az veszélyeztetheti az ENSZ milleniumi célkitûzéseinek megvalósulását.
Dr Amjad Saqid, az Akhuwat vezetõje elmondta, hogy egy speciális sharia felügyeleti szerv felállítására készülnek, hogy megbírkózzanak a sharia által támasztott kihívásokkal, melyekkel az iszlám mikrofinansírozási szervezetek szembesülnek.

A takafulról

Az iszlám biztosítást és a takafult gyakran szinonimaként használják, holott utóbbi valójában csak a sharia elveinek országonként eltérõ értelmezése alapján létrejött különféle iszlám biztosítási modellek egyike. A takaful kölcsönös segítségnyújtáson, a biztosítottak közös kockázatvállalásán, valamint a biztosítottak és részvényesek vagyonának világos elkülönítésén alapul. A takaful biztosítók befektetési stratégiájukat is a shariának megfelelõen alakítják ki, melyet egy független bizottság felügyel. Nem fektethetnek például bizonyos iparágakba, többek között alkohollal, szerencsejátékkal, dohánnyal foglalkozó társaságokba, sem olyan értékpapírokba, melyek kamatot fizetnek, miután az iszlám vallás nem fogadja el a kamat intézményét.

A takaful fõ jellegzetessége, hogy a biztosítási védelmet igénylõ vásárlók, vagyis a biztosítottak megállapodnak abban, hogy a befizetett összeget egy közös alapként kezelik, s megosztják az egyes biztosított felelõsségét is egymás között. Amennyiben egy biztosítottnak ki kell fizetnie valamely kárt, úgy az a közös alapból történik.

A nálunk is ismeretes biztosítási egyesületekhez teljesen hasonló módon, az egyes biztosítottak részesednek a takaful biztosító által elért nyereségbõl, illetve esetleges veszteségbõl, azaz a teljes kockázatközösség viseli a kockázatot.

Ha nyeresége keletkezik a takaful társaságnak, azt felosztják a tagok között, amennyiben viszont veszteséggel zárja a pénzügyi évet, úgy azt a tagok által nyújtott kamatmentes kölcsönnel finanszírozzák, amit a következõ évi nyereségbõl törleszt a társaság.