Novemberben is tovább gyarapodott a befektetési alapok vagyona!
2012.12.17
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán novemberben is, így 2012-õt tekintve, sikerült éves csúcsra érni.

A világ tõzsdéi – köztük a fejlõdõ országok is – enyhén emelkedtek, de a magyar index csökkent, azaz pont fordítottan történt mindez, mint októberben. A forint tovább tudott erõsödni mind a dollárhoz, mind az euróhoz képest. Egy kategória kivételével mindenhol növekedett az alapok összvagyona. A hónap nyertesei a kötvény és a vegyes alapok, amelyek már az elõzõ hónapban is szépen teljesítettek, de az abszolút hozamú alapok vagyona is töretlenül nõ.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 56 milliárd forinttal, azaz 1,7 százalékkal növekedett novemberben. A nettó eszközérték csak a részvényalapoknál csökkent. A tõkebeáramlás esetében két kivétel volt: a likviditási és a részvényalapoknál negatív volt, de a többi kategóriában egyértelmûen pozitív az elõjel. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 3.337 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (63,1 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 1,64 százalékkal nõtt.

A pénzpiaci alapoknál közel 13 milliárd forintos tõkebeáramlást történt. Érdemes megemlíteni, hogy míg a hazai likviditási alapokból 5 milliárd távozott, addig a hazai egyéb pénzpiaci alapokba 7 milliárd érkezett, de az euró övezeti alapokba is hasonló nagyságrendû friss tõke áramlott. Összességében 1,22%-os növekedés következett be ennél a kategóriánál.

Az elmúlt hónapban a kötvényalapok könyvelhették el a legnagyobb eszközgyarapodást: 4,38%-ot. A hazai rövid kötvényalapokhoz 12 milliárdnyi friss tõke érkezett, ami kiugró és említésre méltó esemény.

A tõzsdék esetében a fejlett és a fejlõdõ régió is közel azonos arányban (1,3%) nõtt, a hazai index azonban ezzel ellentétes teljesítményt mutatott. Nem meglepõ tehát, hogy a részvényalapoknál mind a tõkeáramlás, mint az eszközváltozás negatív volt. A tõkekiáramlás 3,3 milliárd forintot tett ki, amin a hozamok semmit tudtak korrigálni, így összességében 1,44%-os csökkenést tapasztalhattunk a részvényalapok vagyonában.

A tõkevédett alapok ebben a hónapban jelentõs, közel 7 milliárdnyi friss tõkét vonzottak, azonban ezzel együtt is a kategória 0,95%.os eszköznövekedése némileg az átlagos szint alatt maradt.

Az abszolút hozamú alapok már huzamosabb ideje vonzóak a befektetõk számára, de ebben a hónapban kicsit visszafogottabb volt a növekedés. Négy és fél milliárd forintnyi friss tõke érkezett, de a hozamok most nem tudtak ehhez hozzátenni, így a kategória vagyongyarapodása a hónapban 2,26%-os volt.

A nyilvános ingatlanalapok a hónap során hozták az átlagot. A tõkebeáramlás 4,4 milliárdos volt, ami a hozamokkal együtt 1,8 %-os vagyonnövekedést eredményezett.

A kisebb kategóriákat illetõen a vegyes alapok kiugróan jól teljesítettek. A 5,4 milliárd forintos tõkebeáramlás és a hozamok együttesen 4,34%-kal növelték a vagyont.

Az árupiaci alapok esetében tõkemozgás gyakorlatilag alig történt. Így azt mondhatjuk, hogy a hozamok 1%-kal növelték a vagyont a hónap végére.

A hónapban a zártkörû alapok esetében is tõkebeáramlást tapasztalhattunk. A pozitív hozamokkal együtt itt is növekedett a nettó eszközérték, mintegy 3,6%-kal.