Kizárólag az interneten mûködne az új állami bank
2013.01.02
2013 második felében indulhat el a kizárólag az interneten mûködõ, állami-civil összefogással tervezett Webbank, amelyhez hatmilliárd forintra lenne szükség - írta a Népszabadság.

Körtvélyessy László, aki miniszteri biztosként irányítja a tervek szerint civil és állami összefogással létrejövõ pénzintézetet, a lapnak elmondta: jelenleg a koncepció kidolgozásán, véglegesítésén dolgoznak, ha ez megvan, várhatóan egy-két hónapon belül dönthet a kormány arról, hogy az állam megalapítja-e a Webbankot.

A parlament decemberben elfogadta az államháztartásról szóló törvény módosítását, amely kiegészült azzal a szabállyal, hogy az állam az alaptõke felemelésével, a központi költségvetésrõl szóló törvényben biztosított elõirányzat terhére tulajdonosi részesedést szerezhet magyarországi székhelyû bankokban.

Az induláshoz és a megfelelõ stabilitás biztosításához hatmilliárd forint tõkére van szükség - mondta a miniszteri biztos. Amennyiben a kormány a Webbank mellett dönt, elõször létrehozza a pénzintézetet és befizeti a rá esõ közel hárommilliárd forintot, majd ezt követõen indulhat a civil tõkegyûjtés, amiben a magánszemélyek és vállalkozók mellett önkormányzatok és külhoni magyarok beszállására is számítanak. A miniszteri biztos szerint a mûködéshez szükséges forrásokat akár kötvénykibocsátással vagy szindikált hitelbõl is fedezni lehet majd.