Kgfb: a biztosítók január végéig küldenek értesítést!
2013.01.16
Bár egyelõre csak elõzetes becslések állnak rendelkezésre, az már kijelenthetõ, hogy ismét jelentõsen mérséklõdött a biztosítót váltók száma a tavaly év végi kötelezõ kampányban. Mintegy félmillió egyéni szerzõdõ élt ezzel a lehetõséggel – jelentette ki Molnos Dániel a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) fõtitkára.

A biztosító társaságok folyamatosan dolgozzák fel a szerzõdéseket és küldik ki az értesítéseket. Azoknak az autósoknak, akiknek január 1-je a szerzõdéses évfordulója és a tavalyi kampányban biztosítót váltottak, két fontos határidõt kell szem elõtt tartaniuk.

A törvény elõírása alapján a biztosítót váltóknak új, választott biztosítójuktól a kockázatviselés kezdetétõl számított 30 nap elteltéig - év végi fordulónap esetén január 30-ig – meg kell kapniuk a fizetési teljesítésre történõ felszólítást, ha az esedékes díjat addig még nem fizették volna meg. Hogy a felszólítást elkerüljük, január 20-a körül már érdemes jelezni a biztosítónak, ha addig nem kaptunk semmilyen értesítést, csekket vagy díjértesítõt. Ezt követõen még lesz idõnk az esedékes díjrészlet befizetésére, de az összegnek legkésõbb március 1-jéig be kell érkeznie a biztosító társasághoz. Bár a biztosítók már január 1-jétõl kockázatban állnak – vagyis ha kár történne, fizetnek -, a díj megfizetésére a törvény 60 napos fizetési haladékot – türelmi idõt - engedélyez.

„Az ügyfelek körében egyre népszerûbb és így egyre több biztosító nyújtja az úgynevezett e-kommunikációs kedvezményt. A tavaly év végi kampányban különösen nagy szerepet kapott az e-kedvezmény, amely alapján a papír alapú kommunikációt részben vagy egészben felváltja az e-mail segítségével történõ kapcsolattartás. Fontos tudni, hogy aki ezt a formát választotta, az értesítõjét többnyire nem postai kézbesítõn keresztül, hanem e-mailes formában kapja meg” – hívja fel rá a figyelmet Molnos Dániel, a MABISZ fõtitkára.

A MABISZ becslése alapján a 2012-es kgfb-kampányban mintegy ötszáz ezren válthattak biztosítót, azaz 30 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.

„A váltók számának csökkenését az okozta, hogy aki nagyobb díjcsökkenést ért el az elõzõ években, az idén már legfeljebb 1-2 ezer forintos díjkülönbséget tudott elérni. Ekkora összeg miatt már jóval kevesebben vállalják be a biztosítóváltással járó ügyintézést” – magyarázza Molnos Dániel. „Bár a biztosítók január elseje óta év közben is bármikor bejelenthetik kgfb-díjaik módosítását, egyelõre számottevõ változás nem történt, alapvetõen továbbra is a kampányban alkalmazott díjak az érvényesek.”