Havonta jönnek a végrehajtók: egy év alatt tizenháromszor, ugyanahhoz a céghez
2013.01.25
Minden eddiginél több, 336 700 adóvégrehajtás van jelenleg folyamatban, amelynek révén 873,3 milliárd forint beszedését célozta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A végrehajtások száma 2,5 százalékkal, az érintett adótartozás pedig 14,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt – tájékoztat a feketelista.hu.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal adatbázisában 1 673 012 olyan cég, illetve magánszemély neve szerepel, akik összesen 1962 milliárd forint adó befizetésével „sárosak”. Az összeg ugyan 253,4 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban volt, az adósok listája viszont azóta 124 616 névvel bõvült. Összességében tehát kisebb összeggel, de többen tartoznak az államnak. A megközelítõen kétezer milliárd forint hiánytalan beszedésére csekély az esély, annak ellenére, hogy az adóhatóság meglehetõsen változatos eszközöket alkalmaz a behajtásra. A központi költségvetés ebben az évben a tavalyit 3,5 százalékkal meghaladó, 10 901 milliárd forint adóbevétellel számol.

340 milliárdot behajtottak

Leggyakrabban és legeredményesebben az inkasszót alkalmazzák, ha ez nem vezet eredményre, az ingó- és az ingatlan-végrehajtás következik. Az elmúlt évben 340,717 milliárd forintot sikerült végrehajtással behajtani, 2,8 százalékkal többet, mint a megelõzõ esztendõben. Ennek az összegnek, több mint a felét – 178,731 milliárd forintot – inkasszóval szedték be. A végrehajtás hatására teljesített befizetés összege 149,150 milliárd forint volt. Mintegy 20 százalékkal nõtt az egy évvel korábbihoz képest a követelésfoglalás összege (3,444 milliárd forint) és 12,5 százalékkal a jövedelemletiltásé (6,975 milliárd forint). Az ingó- és ingatlanárverések értéke 2012-ben nem érte el a megelõzõ évi összeget; 1,860 milliárd forintot tett ki az ingó- és 558 millió forintot az ingatlan árverésbõl származó adóbehajtás.

Az adóhatóság tapasztalatai szerint a folyamatosan növekvõ számú adóstól egyre nehezebb a tartozást beszedni. Elsõsorban azért, mert döntõ többségük a már nem mûködõ cégek listáján szerepel. A 97 271 nem mûködõ gazdálkodó szerezetnél gyûlt össze a teljes adóság 71,8 százaléka, megközelítõen 1410 milliárd forint hátralék. A mûködésüket megszüntetõ és az adóbefizetést hátrahagyó gazdálkodó szervezetek száma egy év alatt 2949-cel bõvült. A mûködõ gazdálkodók közül jelenleg 396 481 cég neve szerepel az adósok listáján; összesen 376,7 milliárd forinttal tartoznak, 3,3 százalékkal többel, mint egy évvel korábban. Az adósok népes tábora e kategóriában egy év alatt több mint 35 000-rel „gyarapodott”. Az adóbefizetéssel elmaradtak jegyzékében számszerûen a magánszemélyek dominálnak: 1 179 260 egyén összesen 175,4 milliárd forinttal tartozik. A magánadósok köre az elmúlt évben megközelítõen 88 ezer fõvel bõvült, tartozásuk összege viszont lényegében nem változott.

Leghatékonyabb az inkasszó

A NAV illetékesei a feketlista.hu-t arról tájékoztatták, hogy cégek esetében az egy évvel korábbihoz képeset 16,3 százalékkal több inkasszót és 60,4 százalékkal több követelésfoglalást foganatosítottak. Tovább növekedett a jelzálogjog bejegyzések és a jármûfoglalások száma. Az adóhatóságnál jelenleg több mint 127 700 cég ellen van folyamatban végrehajtás, az érintett cégek száma 16,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Esetükben összesen 706,3 milliárd forint behajtása a tét. A nem mûködõ társaságok döntõ többsége felszámolás alatt áll. Itt az adóhatóság a végrehajtási eljárás eszközeit nem alkalmazhatja, mivel a cég felszámolásának irányítása a felszámoló, illetve a bíróságok kezében van. A végelszámolással megszûnõ cégek esetében viszont jellemzõen folyamatban van az adóhatósági végrehajtás. Tény azonban, hogy a végelszámolások többsége is elõbb-utóbb felszámolásba fordul. A behajtásra reménytelen követelések mind jelentõsebb hányadát a NAV engedményezési megállapodás alapján a Magyar Követeléskezelõ (MKK) Zrt.-nek adja át. Így került a követeléskezelõhöz 19 000 felszámolás alatt álló céggel szembeni, összesen 463 milliárd forint adótartozás rendezése. Adószakértõk szerint ennek az összegnek néhány százaléknyi behajtása is eredménynek számítana.

A cégek adótartozása egyértelmûen a rendezetlen, labilis vállalati gazdálkodásra, pénzügyi zavarokra mutat. A felelõs piaci szereplõnek alaposan meg kell gondolnia, hasznos-e, kifizetõdõ-e ilyen társasággal partneri, üzleti kapcsolatba lépnie. Érdemes tehát elõzõleg tájékozódnia a kiszemelt ügyfél megbízhatóságáról. A feketelista.hu nemcsak az adótartozásokról, hanem összesen tizenegy állami intézmény valamennyi elmarasztaló döntésérõl pontosan informál. Regiszterünkben egyetlen klikkeléssel csaknem félmillió cég több mint egymillió adatát ismerheti meg az érdeklõdõ. Hasznos, kifizetõdõ olvasmány – tájékoztat Iklódi András, a honlap fõszerkesztõje.

Havonta jönnek a végrehajtók

Egyértelmûen körültekintésre, óvatosságra int az a tény, hogy az adóvégrehajtás alá vont cégek száma egyetlen év alatt több mint 16 százalékkal növekedett. A feketelista.hu szerkesztõi százával bukkantak olyan vállalatokra, amelyek ellen havonta indított végrehajtást az adóhatóság. Egyetlen év alatt például tizenháromszor volt dolguk az adóvégrehajtóknak a kaposvári Vitamin Expressz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel. Már „törzsügyfélnek” számít a cég, öt év alatt harminchétszer indítottak ellene végrehajtást. Ugyancsak Kaposváron van bejegyezve a Hír-Manó Szolgáltató és Kereskedelmi Bt., ahol 2012-ben tucatszor fordultak meg a végrehajtók.

Folyamatos adóhátralékára néhány év alatt összesen negyvenkétszer kellett felhívni a figyelmét. Átlagosan havonta indítottak végrehajtást a múlt évben a dombóvári székhellyel rendelkezõ VTS Fémtömegcikkgyártó és Szolgáltató Bt. ellen is; a cég vezetõi eddig összesen harminckilencszer találták szemben magukat hasonló eljárással. További három társaság szerepel még 12 alkalommal a 2012. évrõl gyûjtött összesítésben. Az Iregszemcsén található Ireg-Transz Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., a dunaföldvári Duna-Tisza Kereskedelmi és Szolgáltató Bt, valamint a paksi Vergotec – Feldolgozóipari és Kereskedelmi Kft. Az összes eddig elindított adóvégrehajtást tekintve kétségtelenül a kaposfõi címen bejegyzett Barbix 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a rekorder; adótartozás beszedésére néhány év alatt negyvenötször kellett ellene végrehajtási eljárást indítani.