Terménybiztosítás: rekordot döntött tavaly a szárazság okozta károk nagysága
2013.01.30
Rekordot döntött a tavalyi évben a globális terménybiztosítási kárigény, miután az aszály nyomán az Egyesült Államokban - amely a legnagyobb kukorica és szójabab termelõ - jelentõsen lecsökkent a terméshozam. A Munich Re viszontbiztosító mezõgazdasági egységének vezetõje szerint a legnagyobb veszteséget a szárazság okozta 2012-ben.

A kárigények világszerte elérték a 23 milliárd dollárt 2012-ben, ebbõl 15 milliárd dollár az amerikai termelõk követelése- mondta Karl Murr, a világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re mezõgazdasági egységének vezetõje. Az Egyesült Államokban a mezõgazdasági termelõk körülbelül 85%-a rendelkezik terménybiztosítással, míg világszerte ez az arány mindössze 20%. Az amerikai kukorica- és szójababtermés az elmúlt szezonban oly mértékben csökkent, amelyre az 1956-os legsúlyosabb szárazság óta nem volt példa.

“Az aszály volt messze a legjelentõsebb oka a veszteségeknek 2012-ben”- nyilatkozta a napokban Murr a Bloombergnek, hozzátéve: “világszinten a biztosított termény értekének 50%-át az Egyesült Államok adja, ezért nyilvánvalóan a kifizetések oroszlánrésze 2012-ben az USA-t érinti, jelentõsen kisebb a veszteség Európában, beleértve Kelet-Európát is.”

A chicago-i határidõs tõzsde (CBOT) nyilvántartása alapján a kukorica és a szójabab ára drasztikusan emelkedett a tavalyi évben, mivel a terméshozamot érintõ várakozások gyengültek, az egyre emelkedõ kereslet nyomán pedig a világkészlet is apadni kezdett. Január 21-re az amerikai gazdák mintegy 12.35 milliárd dollárnyi kárigényt gyûjtöttek össze a gazdasági év kezdete óta, míg egy évvel korábban ugyanebben az idõpontban ez az összeg 10.84 milliárd dollár volt – derül ki az USA mezõgazdasági minisztériumának (USDA) jelentésébõl.

A kukorica és a szójabab együttes termésmennyisége 355,9 millió tonnára csökkent a 2012-13-as szezonban, amely 11%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest. Míg az Egyesült Államok a világ legnagyobb kukorica termelõje és exportõre, Brazília feltehetõen ebben a szezonban átveszi a vezetést az észak-amerikai országoktól, mint legnagyobb szójabab termelõ és szállító.

{{BANNER}}

A tavalyi év mezõgazdasági kárigényei felülmúlták 1988 kifizetéseit, amely évben a szárazság pusztítása miatt 31%-kal csökkent az USA kukoricatermelése. Murr elmondása szerint, abban az évben a gazdák kevesebb, mint 1 milliárd dollár terménybiztosítási kártérítéshez jutottak, míg a károsodott termény értéke elérte a 15 milliárd dollárt. Az U.S. Drought Monitor szerint az Egyesült Államok közel felében még mindig kirívóan nagy a szárazság. 1985 óta nem volt ilyen rossz az õszi búza állapota, mint most november végén.

A száraz idõjárás károkat okozott a múlt szezonban Oroszország, Kazahsztán, Ukrajna, Argentína és Brazília területén is, miközben Lengyelország a rendkívüli hidegtõl, az Egyesült Királyság pedig a valaha mért második legcsapadékosabb évtõl szenvedett. Az elárasztott területeken a brit termelõk valószínûsíthetõ vesztesége 2.1 milliárd dollár, melyek többsége nem biztosított - közölte Murr.

“Csak néhány európai ország rendelkezik terménybiztosítással, és a többsége csak a jégverésre nyújt fedezetet, de például az súlyosabb kockázatokra, mint az aszály és az áradás már nem. Ebbõl kifolyólag, még 2012-ben is, a mezõgazdasági termelés veszteségeinek zömé még nem biztosított ”- tette hozzá a Munich Re vezetõje.

A müncheni székhelyû Munich Re viszontbiztosító bruttó mezõgazdasági díjbevétele hozzávetõleg 1 milliárd euró, összehasonlítva a teljes díjbevétellel, amely 26,5 milliárd euró – közölte a cég októberben egy befektetõi tájékoztatón. Murr szerint a vállalat a tavalyi aszály következtében a valaha mért legmagasabb kártérítést fogja kifizetni mezõgazdasági veszteségekre. Összességében a terménykár következtében fellépõ költségek elérik a 160 millió eurót – nyilatkozta még novemberben a Munich Re.