Bankbotrányok, félreértékesített termékek: hetente százezren nyújtanak be panaszt
2013.01.29
Nagy-Britanniában a pénzügyi felügyelethez heti mintegy 10 ezer ügyfélpanasz érkezik, a hitelszerzõdések mellé köthetõ törlesztésbiztosítási termékekkel, illetve azok félreértékesítésével kapcsolatban.

A brit bankoknak, elmúlt évek szabálytalan értékesítésbõl (mis-selling) származó botrányai miatt már így is 12 milliárd fontot kellett félretenniük, hogy abból kártalanítsák a megvezetett ügyfeleket, akiknek a hitelekkel együtt törlesztési biztosítást (PPI) értékesítették arra az esetre, ha az ügyfél fizetésképtelenné válna munkahelye elvesztése miatt. Reutersnek nyilatkozó források azt mondták, hogy várhatóan ez az összeg megduplázódik.

Az ombudsmani szolgálat, amely akkor lép be a bankok és ügyfeleik közé, amikor azok nem képesek megegyezésre jutni, azt nyilatkozta, hogy egyedül október és december közötti több panasz érkezett, mint bármelyik teljes évben 2000 és 2010 között.

A legújabb eredmények alapján, gyorsulás látszik a hetente beérkezõ panaszok számát illetõen, amelyek a törlesztési biztosítások félrevezetõ értékesítéséhez kapcsolódóan tavaly április és szeptember között elérték a heti ötezret. Az ombudsmani szolgálat ennek megfelelõen január elején mintegy 1000 új alkalmazottat vett fel, hogy megbirkózzanak a panaszok kezelésével.

Az ombudsman elmondása szerint, ha nem következik be változás a panaszok növekedését illetõen, akkor a 2013 márciusában véget érõ üzleti évre több mint 350.000 törlesztési biztosítási panasszal lehet számolni, ami több mint duplája az eredetileg jósolt 165.000 bejelentésnek. Jelenleg a jóváhagyott panaszok 62%-ban az ügyfelek javára dõltek el, míg korábban ez az arány tízbõl hét volt.

A PPI, azaz a törlesztési biztosítás a legtöbb panaszt begyûjtõ pénzügyi termék Nagy-Britanniában: az ombudsman tavaly októberben kapta kézhez a 500.000. panaszt. A második helyen egy jelzáloghitel (mortgage endowment) áll, amellyel kapcsolatosan az ombudsman 350.000 panaszlevelet kapott. Utóbbi termék esetében az ügyfelek nem a kölcsönt törlesztik, hanem egy befektetési alapba fizetnek be rendszeresen. A futamidõ végén kedvezõ esetben éppen annyi pénz gyûlik össze az alapban, amennyibõl a kölcsönt egy összegben, kamattal együtt vissza tudják fizetni, sõt, a befektetési alap megfelelõ teljesítménye esetén, még marad is valamennyi pénz, amit egy összegben megkapnak. Ezen termék értékesítésekor az ügyfelek figyelmét gyakran nem hívták fel olyan részletszabályokra, hogy ha a bank a rendszeresen végzett felülvizsgálat során nem ítéli megfelelõnek a befektetési alap üzleti eredményeit, akkor felemelheti a havonta befizetendõ összeget.

A brit bankok a közelmúltban az FSA felügyeleti szervezet segítségét kérték, hogy határozzanak meg a határidõt, ameddig az ügyfelek benyújthatják kártérítési igényüket a félreértelmezett biztosításokkal kapcsolatosan, mivel attól tartanak, hogy a növekvõ kártérítési számlák bizonytalanságot keltenek befektetõikben.

A British Bankers Association megkörnyékezte az FSA szervezetet a határidõvel kapcsolatosan, és kérelmezte, hogy az ügyfelek 2014 áprilisáig adhassák le követeléseiket. Az FSA jelenleg mérlegeli a felvetést.