Óriásit zuhant az amerikai vagyon- és balesetbiztosítók eredménye
2011.07.13
2011 elsõ negyedévében 29,3 százalékkal, 9 milliárd dollárra zuhant az amerikai vagyon- és balesetbiztosítók adózás utáni nettó jövedelme – derül ki az A.M. Best biztosítási minõsítõ legfrissebb jelentésébõl.

A profitcsökkenés elsõsorban a szokatlanul magas, 3,6 milliárd dolláros katasztrófák által okozott károkkal magyarázható, de a kisebb mértékû tartalék-felszabadítás is magyarázó ok.

A jelentés szerint az ágazatban a kártérítések és a költségek aránya a díjbevételhez képest (combined ratio) 102,3 százalékos volt az elsõ negyedév végén, amely meghaladja az elõzõ év hasonló idõszakának 99,3 százalékos arányát. Eközben a szektor befektetési teljesítménye is romlott. A mérlegük azonban továbbra is erõs, nettó vagyonuk 2011. március 31-én 561,2 milliárd dollár volt.

Mind a három szegmens – lakossági, vállalati és viszontbiztosítói vonal – továbbra is növekvõ díjbevételrõl számolt be az elsõ negyedévben. A lakossági vonalon szerény nyereséget sikerült elérniük a biztosítóknak, de a vállalati és viszontbiztosítói szegmens továbbra is veszteséggel zárta az elsõ három hónapot.

A befektetési eredmények vegyesek voltak az idõszakban: a hosszabb távú gazdasági körülmények (a rögzített kamatozású portfoliókat negatívan befolyásoló alacsony kamatlábak) továbbra is éreztetik hatásukat a biztosítási piacon.

Összességében a vagyon- és balesetbiztosítási ágazatban az idei elsõ három hónapban is folytatódott a biztosítástechnikai tartalékok feloldása, palástolva ezzel a továbbra is gyenge jegyzési eredményeket, fõként a vállalati ágazatban.