Egyre „bankképesebb” a kelet-európai szélenergia
2013.02.08
A gyártók és fejlesztõk kelet-európai szélenergia-piac felé fordulása nyomán az ottani projektek is egyre inkább „bankképessé” válnak, vagyis egyre több kulcsfontosságú pénzintézet támogatja õket.

Az állítás a londoni, elsõsorban megújuló energia projektek biztosításával foglalkozó Gcube biztosítótól származik, amely nemrégiben erõsítette meg, hogy õ fogja biztosítani az EP Global Energy 80mW-os erõmûfejlesztését a romániai Chirnogeniben.

A projektet – amely a német Nordex szélturbina gyártó legnagyobb megrendelése – számos kulcsfontosságú pénzügyi intézet, többek között az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is támogat.

A megszorító intézkedések nyomán a nyugat-európai szélenergia-ipar folyamatosan lassul, ezért a projektgazdák az egykori keleti blokk országaiban és az új európai uniós tagországokban keresik a jövõbeli fejlesztési lehetõségeket.

Mivel ezek az országok a megújuló-energia segítségével igyekeznek megfelelni a 2020-ra kitûzött páneurópai széndioxid-kibocsátási céloknak, ezért ezen projektek politikai támogatottsága kezd stabilizálódni. Az utóbbi hónapokban ez növelte a régió iránti befektetõi bizalmat, és a projektek banki finanszírozhatóságát is.

Nem fér hozzá kétség, hogy 2013-ban Európán belül Kelet felé helyezõdik át a hangsúly – véli Fraser McLachlan, a Gcube vezérigazgatója, hozzátéve, hogy bár láttak némi bizonytalanságot a megújuló energiaforrások politikai támogatottságában a régióban, azonban Bulgária legutóbbi bejelentése a megújult zöld energia terveikkel kapcsolatban, valamint a román piacon tapasztalható növekvõ támogatottság komoly ígéretet jelent, hogy 2013 kedvezõbb lesz a befektetõk számára.