Már kisbefektetõknek is elérhetõk az abszolút hozam alapok
2013.02.13
Az elmúlt években az aboszlút hozam startégiájú befektetési alapok iránti érdeklõdés különösen felfokozódott az egyéb alaptípusokhoz képest. Magas kockázatuk miatt azonban csak privátbanki és prémium ügyfelek körében volt keresett, ezért a Groupama Garancia Biztosító és az OTP Alapkezelõ új portfóliókat fejlesztett a lakossági ügyfelek részére, melynek segítségével az ügyfelek egyszeri befizetéssel biztosíthatnak maguknak korszerû, tõkevédett befektetéseket. Az új termék az OTP és a Groupama Garancia fiókhálózataiban is megtalálható idén februártól.

A Groupama Garancia Biztosító idén február elején indította el új, a lakossági, kisbefektetõi igényeknek megfelelõen kialakított Generáció Klasszis Portfólióit, Generáció Életbiztosításához. A március közepéig elérhetõ egyszeri díjas életbiztosításhoz válaszható portfóliók az elmúlt évek trendjeit követve tõkevédettek, abszolút hozam stratégiájú befektetési alapokból állnak, így a kisbefektetõk sikeres befektetési alapok teljesítményébõl részesedhetnek.

A válság következtében megváltoztak a lakosság öngondoskodással, így életbiztosításokkal kapcsolatos elvárásai: egyre fontosabb a családok számára, hogy a nehezen megtakarított pénzüket biztonságban tudják, mindezt kedvezõ hozam mellett. Emellett a unit-linked típusú életbiztosításokkal szembeni elvárás, hogy a családok mindennapi élethelyzetének változásait lekövesse, minden életciklusra választ adjon. Tulajdonképpen erre az igényre igyekszik választ adni a Groupama Garancia és az OTP Alapkezelõ által piacra dobott új biztosítási termék.

Az abszolút hozamú alapok iránti fokozott érdeklõdés oka, hogy mind emelkedõ, mind csökkenõ piaci körülmények között képesek pozitív hozamot elérni. A most piacra dobott Generáció Klasszis portfólióit alkotó eszközalapok egy-egy változó kamatozású körvénybe jelentenek 3, 6, 10 éves idõtávú befektetést. A mögöttes terméket az OTP Alapkezelõ 9, abszolút hozamú stratégiát követõ, aktívan kezelt befektetési alapja és kötvényalapja adja. Emellett az ügyfelek biztosítási védelme is hangsúlyt kap, a biztosított halála esetén a kedvezményezettnek a biztosítótársaság a befektetés piaci és védett értéke közül a magasabbat fizeti ki.

„A Generáció Klasszis megfelel a kisbefektetõk igényeinek, a családok biztonságban tudhatják a pénzüket az abszolút hozam stratégia által lehetõvé tett kedvezõ hozampotenciál mellett. A 3, 6 vagy 10 évre kötött életbiztosítás a hozamok optimalizálása miatt a megtakarítási célok terén versenyképes ajánlat” – mondta el Garamvölgyi Zoltán élet- és bankbiztosítási ügyvezetõ igazgató.

A különbözõ idõtávok lehetõséget adnak arra a befektetõknek, hogy saját megvalósítandó céljukhoz válasszanak megfelelõ lekötést az akciós portfoliók közül. A tõkevédelem azt jelenti, hogy az ügyfél részére a biztosítási esemény bekövetkezésekor legalább az értékesítési idõszakra jóváírt kamattal növelt egyszeri díj kifizetésre kerül. Az OTP alapokból összeállított indexet követõ kötvény backtesztje alapján Gáti László, az OTP Alapkezelõ marketing és értékesítési igazgatója elmondta, hogy a múltbeli adatok alapján a kockázatmentes hozam feletti 200, 300 bázispontos hozamot lehet velük elérni, amibõl természetesen a jövõbeli hozamokra nézve nem lehet messzemenõ következtetéseket levonni.

A 3 éves futamidejû portfoliót elsõsorban azoknak ajánlják, akik rövid távra szeretnék befektetni pénzüket életbiztosítási védelem és tõkevédelem mellett, úgy hogy közben részesednek a mögöttes befektetési instrumentum hozamaiból. A 6 és 10 éves portfóliót közép, illetve hosszú távra tervezõknek ajánlják, amely portfoliók kamatadó mentesek is.

Az OTP Alapkezelõ is beszállt a Groupama Honvéd férfi vízilabda csapat támogatásába

A biztosítótársaság és az OTP Alapkezelõ a termék fejlesztése során rendhagyó, az üzleti kapcsolatokon túlmutató partnerséget alakított ki a termék- és szponzorációs stratégiában. Az OTP Alapkezelõ már többször indított nagy sporteseményekhez kapcsolódó tematikus befektetési alapokat, de ez az elsõ alkalom, hogy szponzorként is egy sportág, csapat mögé áll.

A Generáció Duó Klasszis népszerûsítését a Groupama Honvéd vízilabda csapatának játékosai segítik, így ebbe az együttmûködésbe kapcsolódik be most a legnagyobb magyarországi vagyonkezelõ, a 2013-as évre vonatkozóan.

Fodor Lajos, a Groupama Honvéd Vízlabda Szakosztályának elnöke kiemelte, hogy sajnos egyre kevesebb a szponzor a szakosztályok körül, és ez nem csak a vízilabdára igaz.