Hova tûnt Európa legnagyobb biztosítóinak eredménye?
2013.02.18
Közel 19 milliárd fonttal (6438 milliárd forint) csökkent Európa legnagyobb nem-életbiztosítóinak adózás elõtti eredménye a válság elõtti csúcsokhoz képest – derül ki a PricewaterhouseCoopers elemzésébõl.

Európa legnagyobb biztosítóit vizsgálva a PwC megállapította, hogy a nem-életbiztosítók adózás elõtti eredménye 2011-ben közel 19 milliárd fonttal, vagyis mintegy felére csökkent a 2007-es eredményekhez képest. A beszámolási idõszak közeledtével a biztosítók, a részvényesek és az elemzõk egyaránt egy erõsebb pénzügyi teljesítményben bíznak 2012-tõl kezdõdõen.

Andrew James, a Pwc észak-európai biztosítási vezetõje a tanácsadó cég blogján azt írja, a biztosítóknak egyértelmûen nehéz idõszakon kellett átmenniük a válságot követõen. 2011 történelmi mélypontnak számított az iparág számára: az alacsony befektetési hozamok, a szabályozói bizonytalanságok és a lassú gazdasági növekedés óriási nyomást helyeztek a biztosítók pénzügyi teljesítményére.

A 2012-es év eredményei remélhetõleg kezdik majd tükrözni a kemény munka eredményét, amelyet a biztosítók a válság óta folytatnak. Nagy hangsúlyt fektetnek a kockázatvállalás minõségére, a költségek kontrollálására és a tõke hatékonyabb befektetésére, mely munka remélehetõleg a biztosítók nyereségmutatóiban is hamarosan tetten érhetõ lesz – tette hozzá James.

A válság elõtti idõket idézõ profit-csúcsokra sokat kell még várni, de a változó feltételekhez alkalmazkodni tudó biztosítók számára nem elérhetetlen a cél – véli a PwC szakértõje.