Új módszert fejlesztenek az akadémikusok a halálozási ráta elõrejelzésére
2013.02.19
Londoni akadémikusok új módszert fejlesztettek ki annak elõrejelzésére, hogy adott embercsoportok mennyi ideig fognak élni, amely véleményük szerint átalakíthatja annak módját, ahogy a nyugdíjpénztárak, járadékszolgáltatók, illetve aormányok a halálozási rátákat számolják.

A halálozási modellek új tervezetét a City University London részét képezõ Cass Business School akadémikusai fejlesztették ki. David Blake, a kutatás társszerzõje szerint egy általános eljárást sikerült kifejleszteniük, melyet bármilyen adathalmaz esetén alkalmazni lehet egy halálozási modell összeállítására, legyen szó bármilyen korosztályról a lakosságon belül.

Az elmúlt években kidolgozott halálozási modellekkel számos probléma merült fel, mivel többségük a meglévõ modellek ad-hoc kiterjesztései voltak, melyek demográfiai jelentõsége megkérdõjelezhetõ volt, továbbá bizonyos halálozási arányok esetében nem voltak képesek reális elõrejelzést nyújtani – közölte az új modellt kifejlesztõ intézet.

A most kifejlesztett általános eljárás speciális adathalmazok alapján képzett halálozási modellek felépítését teszi lehetõvé. Ez azt jelenti, hogy azonosítani tudja a különbözõ populációk sajátos jellemzõit, amelyre a hagyományos modellek nem voltak képesek.

Az eljárás során az egyszerû halálozási modellt módosítják lépésrõl lépésre, elõször az adatokra legjobban illeszkedõ életkori hatásokkal egészítik ki, melyet a változó halálozási arány mögötti társadalmi-gazdasági és demográfiai tényezõk fényében lehet értelmezni.

Az ily módon elõállított modell sokkal olcsóbb, mint a mechanikus algoritmusok alapján generált modellek, és a speciális kohorsz hatásokat is jobban kezeli.