Kötelezõ: csütörtöktõl fejeltsd el a sárga csekket!
2013.02.28
Akinek az év végén fordult a kötelezõ biztosítása, ám a március elsejei határidõ elõtt még nem fizette be az aktuális díjrészletet, csütörtöktõl már ne csekken, hanem átutalással, vagy a biztosítónál személyesen intézze a befizetést. Az átfutási idõ miatt ugyanis már csak így garantálható, hogy ne szûnjön meg a biztosítási szerzõdés – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Mint ismeretes, 2010 májusától a sárga csekken szereplõ fizetési határidõ nem a postára adás legkésõbbi dátumát, hanem a pénz szolgáltatóhoz történõ beérkezésének idõpontját mutatja. A csekkes fizetés átfutási ideje két nap, így a legtöbb szolgáltató esetében 1-2 nap csúszásból nem lesz gond a gyakorlatban. A kötelezõ biztosítás azonban fontos kivétel, ahol a kis késésnek is komoly következményei vannak.

„A kgfb-törvény igen határozottan fogalmaz: az ügyfélnek 60 napja van a befizetésre, a biztosítónak viszont a 61. napon pedig kötelessége megszûntetni a szerzõdést a díjfizetés elmaradása miatt – magyarázza Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ Gépjármûszekciójának elnöke. – A befizetés pedig akkor tekinthetõ teljesítettnek, ha az összeg március elseje 24 óráig a biztosító számláján található.”

Mivel az átutalás a magyar bankszámlák között immár négy óra alatt megtörténik, csütörtökön és még péntek reggel is a banki átutalás megfelelõ opció a csekkes befizetés helyett. Az utolsó, pénteki napon azonban már csak akkor mehetünk biztosra, ha az aktuális biztosítónk pénztárába fizetjük be az esedékes díjat. Fontos, hogy tisztában legyünk az adott ügyfélszolgálati iroda nyitva tartásával: pénteken ugyanis a kirendeltségek gyakran hamarabb zárnak.

Az az ügyfél, akinek a díj nemfizetése miatt megszûnt a kötelezõ biztosítása, a fedezetlenség idõtartamára fedezetlenségi díjat köteles fizetni, melynek mértéke – az autó teljesítményétõl függõen – naponta 260-600 forint. Emellett ugyanannál a biztosítónál kell újra szerzõdést kötnie, visszamenõleg a türelmi idõre járó díjat is le kell rónia és választási lehetõség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetnie. Ráadásul mindhárom összegre meg kell fizetni a 30 százalékos baleseti adót is. Így együtt ez már igen tetemes összeg lehet egy egyszerû személyautónál is.

„Az igazi csapás azonban akkor érheti a felelõtlen autóst, ha a fedezetlenség idõszakában balesetet okoz: ilyenkor az elõidézett – akár többmilliós – kárt is neki kell térítenie. Személyi sérülés esetén mindez akár életre szóló kártérítési kötelezettséget is jelenthet” – hangsúlyozza a FBAMSZ szakértõje.