Néhány tízezren kötöttek eddig hazánkban magán egészségbiztosítást
2013.03.05
A CIG tavaly õszi piacra lépése óta már ötre bõvül azon biztosítók köre, akik szolgáltatásalapú egészségbiztosítást nyújtanak Magyarországon. A 800 milliárd forintnyi magánkiadásnak azonban még így is elhanyagolható százaléka áramlik magánbiztosításokba.

A CIG tavaly õsszel a magyar piacra is bevezette a Best Doctors nevû egészségbiztosítási termékét, melynek segítségével a páciensek a legsúlyosabb betegségek esetén Ausztriában, Svájcban, Németországban vagy éppen az Egyesült Államokban gyógyíttathatják magukat.

A CIG Pannónia piacra lépésével már öt olyan biztosító van, amely szolgáltatásalapú egészségbiztosítást kínál Magyarországon, vagyis nem elõre meghatározott összeget fizet a betegnek, hogy abból kezeltesse magát, hanem magát az orvosi vizsgálatot, ellátást, mûtétet finanszírozza szükség esetén a biztosítási díjért cserébe – derül ki az Origo.hu cikkébõl. Az Union, az Uniqa, az ING, a Generali és a CIG Pannónia nyomában további szereplõk színre lépése is borítékolható. A kereslet ugyanis folyamatosan nõ, egyre többen hajlandóak a társadalombiztosítás mellé valamilyen magánbiztosítást is kötni, hogy elkerüljék a várólistát, vagy bekerüljenek a VIP-szobákba, és amennyire lehet, elkerüljék az állami egészségügyet.

Az elmúlt két évben, amióta egyáltalán elérhetõk ilyen biztosítások, legfeljebb néhány tízezren kötöttek szerzõdést, és körülbelül 4 milliárd forint áramlott a magánbiztosításokba. Ez ma még csupán fél százaléka annak a 800 milliárd forintnyi magánkiadásnak, amely a gyógyszerek, a hálapénz és más közvetlen kifizetések formájában a magyar egészségügyben évente jelentkezik. Még annak a 400 milliárdos összegnek is csak az egy százaléka, amelyet a biztosítók reálisnak tartanak összegyûjteni. Az adatok alapján tehát még nagyon a kezdetén vagyunk egy folyamatnak.

Milliókat egyáltalán nem kell a ma elérhetõ hazai magánbiztosításokért kifizetni, a legtöbb csomag esetében ugyanis egy casco drágább, mint az egészségbiztosítás. Vagyis, ha az ember az autóját bebiztosítja, ugyanannyi pénzt akár a saját egészségére is áldozhat.

Pászka Zsuzsa, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnökségi tagja szerint a legnagyobb igény ma arra van, hogy gyorsan, fix idõpontra, elegáns és jól felszerelt magánrendelõbe mehessen az ember, ahol türelmesen foglalkoznak vele. Ezt kínálja a Generali, az Uniqa és az ING (mindegyik a Medicover rendelõi hálózatára ráépülve), a cégek tájékoztatása szerint együttesen több mint 25 ezer szerzõdést adtak már el. Ha kórházi kezelésre, mûtétre van szükség, akkor viszont ebben az esetben is valamelyik közkórházban köt ki a beteg, csak a körülményekhez képest, minden hálapénz nélkül az átlagosnál jobb viszonyokat élvez, VIP-szobában.

Kicsit más utat jár az Union, amely nem egyetlen nagy magánrendelõi hálózattal szerzõdött le, hanem az Advance Medical szolgáltatásszervezõvel. Ebben az esetben a szolgáltatásszervezõ mindig oda - állami intézménybe vagy a sok közül valamelyik szerzõdött magánintézménybe - irányítja a beteget, ahol épp a legjobbnak és a leggyorsabbnak ítéli a gyógykezelést vagy a vizsgálatot, de a biztosító ügyfele akár a saját nõgyógyászát is bekapcsolhatja a rendszerbe. Lányi András, az egészségbiztosításokat értékesítõ UFS Group ügyvezetõje úgy lája, ez a termék is nagyon népszerû, az Union tájékoztatása szerint pedig a biztosítottak száma ma ezres nagyságrendû, bár még tízezer alatt van.

A már említett CIG-biztosítás a kisebb betegségekre nem kínál megoldást. A biztosítottak azonban egyrészt betegségek széles körére kérhetnek nemzetközi szakorvostól második orvosi szakvéleményt, másrészt a biztosító fedezi a gyógyuláshoz szükséges kiadásokat az öt legsúlyosabb betegség- és kezeléscsoport esetén (rákos megbetegedések, by-pass mûtét, szívbillentyûcsere, idegsebészeti mûtét és élõ donoros szerv- és szövetátültetés). A termék még nagyon friss, a CIG ezért a saját értékesítési adatait nem árulta el a kérdésünkre, de mint mondták, a hazai piacon egyedülálló terméktõl jelentõs üzleti sikereket várnak. Az alkuszok tapasztalata szerint itt egyelõre szûkebb a kereslet.