Marsh: továbbra is stabil az energia biztosítási piac
2013.03.08
Az energetikai piac jelentõs változásokon mehet keresztül, azonban a Marsh biztosítási alkuszcég energia biztosítási ágazatot vizsgáló jelentése alapján a biztosítói kapacitás és tarifák nagyrészt stabilak.

Az elmúlt két év példátlan eseményei, így a természeti katasztrófák nagy száma, a British Petroleum (BP) mélytengeri fúrótornyának, a Deepwater Horizon felrobbanása miatti jelentõs károk, az üzleti gyakorlatokban végbemenõ változások és a technológia fejlõdése alapján az energia biztosítók okkal gondolják azt, hogy az ágazat inflexiós ponthoz érkezett.

A Marsh elemzése, amely az energiaipar különbözõ ágazatainak 2012-es kockázati transzfer tevékenységét vizsgálja, mégis inkább arra enged következtetni, hogy az nagyrészt a korábbi évekhez hasonló képet festett, a jövõben azonban potenciális kihívások elé nézhet az ágazat.
2012-ben az olaj- és gázkitermeléssel foglalkozó upstream szegmens kiváló évet zárt, igen csekély káreseménnyel és veszteséggel, a biztosítási tarifák azonban nem csökkentek. Ezt a Marsh részben azzal magyarázza, hogy a biztosítók számára a viszontbiztosítási költségei 10-20%-kal növekedtek elsõsorban olyan ágazatokban, mint a tengeri biztosítás.

A jelentés azt is megállapítja, hogy a kockázatkezelésben használt katasztrófa-modellek „alapvetõ újragondolására”, valamint az üzletmenet folytonosságának megszakadásához és a beszállítói lánchoz fûzõdõ kockázatok felülvizsgálatára van szükség a biztosítók részérõl, ami a különbözõ limitek szigorúbb ellenõrzését jelentheti. Minderre az elmúlt két természeti katasztrófáinak soha nem látott karakterisztikája miatt van szükség – állítja a Marsh.

Hatalmas változások mentek végbe az energiapiacon is, többek között a Deepwater Horizon felrobbanása miatti drámai kiesések miatt, amely egyszer és mindenkorra megváltoztatta azt, ahogy az energiapiac biztosítói és ügyfelei a felelõsségre tekintenek, és a limiteket megállapítják és ellenõrzik.

Mindezen változások ellenére azonban a piacra a Marsh szakértõi szerint inkább a „szokásos üzletmenet” jellemzõ, ami stabilabb környezetet keresõ energia-biztosítási ügyfelek számára jó hírnek tekinthetõ.