Deloitte: felvásárlásokra készülnek a biztosítók
2013.03.18
A Deloitte tanácsadó cég jelentése szerint a biztosítási iparágban idén jelentõsen felfuthat a fúziós és felvásárlási tranzakciók számra, a tavalyi 20%-os visszaesést követõen.

A Deloitte jelentésében több okot is felsorol, amiért 2013-ban a fúziók és felvásárlások (M&A) száma várhatóan megnövekszik.

Egyrészt a biztosítók organikus növekedési lehetõségei korlátozottak. A biztosítótársaságok és a magántõke befektetõk igen nagy összegû befektetésre váró forrással rendelkeznek, ráadásul a tõzsdék is jól teljesítenek, ami bizalmat generál a befektetõk körében. A Deloitte szerint ráadásul ahogy a gazdaság kezd ismét fellendülni, a biztosítási termékek iránti kereslet is emelkedni fog, ami szintén növelheti a biztosítók M&A iránti érdeklõdését. A szabályozási változások Európában és az Egyesült Államokban pedig szintén arra kényszeríthetnek egyes biztosítótársaságokat, hogy megváljanak azoktól az üzletrészektõl, amelyek a megnövekedett tõkekövetelmények miatt kevésbé vonzóak.

A biztosítási ágazat ismét feléledõ felvásárlási tevékenységére utal az is – állítja a Deloitte biztosítási M&A vezetõje, Dave Simmons – hogy sok vállalat kezdi ismét újjápíteni akvizíciós szerevzeti egységeit, amelyet a pénzügyi válság során leépített.

Egyre több vállalat vesz részt a felvásárlási tevékenység kezdeti szakaszában, és keres felvásárlási célpontokat, míg mások arra várnak, hogy a piaci zavarok nyomán megtehessék a következõ lépéseket. Elég, ha egy vállalat lépést tesz, mások követni fogják, nehogy elhalasszanak egy lehetõséget – olvasható a jelentésben.

Ennek eredményeként az iparág ilyen jellegû tevékenysége olyan mértékben felfuthat, amilyenre az elmúlt néhány évben nem volt példa. Simmons szerint lassú és egyenletes növekedésre lehet számítani 2013-ban, hacsak nem következik be olyan esemény, ami hirtelen felgyorsítaná a M&A tevékenységet.

A biztosítási iparág különféle szegmensei közül a Deloitte a biztosítási alkuszcégek M&A tevékenységében várja a legnagyobb felfutást, amely az elmúlt években sem mutatott pangást, ezzel szemben az élet- és egészségbiztosítók aktivitása összességében közepes volt.

Az alacsony kamatok miatt számos biztosító a járadék üzletágból való kilépésre kényszerülhet, ahol a vevõk már készenlétben állnak az üzletrészek felvásárlására. Ebben az évben a Deloitte arra számít, hogy számos társaság döntés fog hozni a nem alapvetõ, vagy alulteljesítõ üzletrészek megtartásáról, vagy eladásáról.

A nem-életbiztosítók M&A tevékenységét nem kis részben a Sandy szupervihar lassította le, azonban 2013-ban közülük is többen arra kényszerülhetnek, hogy úgy javítsanak jövedelmezõségükön, hogy felvásárolnak néhány versenytársat, vagy megpróbálnak piacot szerezni az USA-n kívül is.

A viszontbiztosítási piacon néhány nagyobb ügylettõl eltekintve nem történt semmi a tavalyi évben, sokan mostanra jóval könyv szerinti értékük alatt forognak, amely még nehezebbé teszi a vevõk és eladók számára, hogy megegyezésre jussanak. A bevételek ráadásul nem tudnak jelentõsen nõni a szektorban, mivel a kínálat igen jelentõs, és az alternatív kockázatmegosztási eszközök, így a katasztrófa kötvények is bõséges kínálatot képeznek.