Nem volt elég szigorú a stresszteszt
2011.07.18
Bírálók szerint nem volt elég szigorú az európai banki stresszteszt, melyen mindössze nyolc bank bukott meg, többnél azonban rezgett a léc – írja a Világgazdaság.

A magyar bankok közül csak az OTP-t vették górcsõ alá, amely az egyik legjobb eredménnyel végzett a 90 fõs mezõnyben. A kiszivárogtatott hírek alapján várt 10-15-nél kevesebb, mindössze nyolc európai bank bukott el az Európai Bankhatóság (EBA) péntek este publikált stressztesztjén.

Az elemzõk egy része már az eredmények közlése elõtt kifogásolta, hogy nem elég szigorú a hatóság tesztje. A pesszimista szcenárióban egyebek között azt vizsgálták, hogyan alakulna a bankok tõkehelyzete az európai adósságválság mélyülése, egy globális keresletcsökkenés, a munkanélküliség növekedése esetén és ha a GDP az alapszcenárióhoz képest 4 százalékponttal csökkenne. Ugyanakkor a teszt több kifogás szerint sem vette górcsõ alá, mi történne, ha valamelyik adósságproblémával küzdõ európai ország ténylegesen is csõdbe menne, holott ennek meglehet az esélye az elmúlt hetek tanulsága alapján.

Év elején a 90 vizsgált bank között még 20 olyan akadt, amelynek a hibrid tõkeelemek nélküli, alapvetõ tõkéje (Tier 1) nem érte el a kritikus 5 százalékot. A vizsgálat idejére viszont már csak öt spanyol, két görög és egy osztrák banknál volt ennél alacsonyabb a tõkésítettség. További 16 banknál is rezgett a léc, náluk a Tier 1 mutató 5–6 százalék közé esett, így ezeknek a hitelintézeteknek szintén lépéseket kell majd tenniük tõkehelyzetük erõsítésére. Aggodalomra ad okot, hogy olyan nagy szereplõknél is közel került a Tier 1 ráta a kritikus szinthez, mint a Deutsche Bank, az UniCredit vagy a Société Générale. Ezeknél a hitelintézeteknél stresszhelyzetben 6,5 százalék körül lenne a Tier 1.

A várakozásoknak megfelelõen az OTP könnyedén átment a vizsgán, hiszen a legjobban tõkésített európai bankok közé tartozik. Még borúlátó forgatókönyv esetén is 13,6 százalékos Tier 1 rátával rendelkezne 2011-ben és 2012-ben is. A többi hazai hitelintézet anyabankjánál már vegyesebb a kép. A legrosszabbul a Volksbank egyik anyacége, az Österreichische Volksbanken áll, amely az osztrák bankok közül egyedüliként megbukott a stresszteszten.

A külföldi tulajdonban lévõ nagyobb hazai bankok többségénél szerencsére ennél jobb eredményeket hozott ki a teszt. Úgy tûnik, a vizsgálat szerint a K&H Bank, a CIB Bank, a Raiffeisen vagy az Erste anyacégeinél egyelõre nem kell tõkeproblémákkal számolni.