Katasztrófakárok: rendkívüli erõforrásokat mozgósított az Allianz
2013.03.21
Az elmúlt hosszú hétvége szélsõséges idõjárása nyomán az Allianzhoz eddig közel 5000 darab kárbejelentés érkezett. A megnövekedett kárbejelentések miatt a társaság eseti szakértõket vont be a károk felmérésébe. Gépjármû-felelõsségbiztosítással rendelkezõ ügyfeleinek már szombat óta díjmentesen szívességi kárfelméréssel nyújt segítséget.

Az elmúlt hétvégén eltérõ mértékben ugyan, de szinte az egész országot érintette a viharos szél, az erõteljes havazás és a hófúvások. Az Allianzhoz már a hétvégén folyamatosan érkeztek a rendkívüli idõjárással összefüggõ kárbejelentések az Interneten, és ezek száma az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett. Csütörtök reggelig közel 5000 kárbejelentést rögzített a társaság, amelyek döntõ többsége viharkár és beázáskár, de jelentõs mértékben érkeztek hónyomás és élelmiszerromlás károk. Az ingatlanokban keletkezett károk értéke megközelíti a 300 millió forintot.

„Mivel a kárbejelentések száma folyamatosan emelkedik, kárszakértõket irányítottunk át és eseti szakértõket vontunk be a kárfelmérésbe, annak érdekében, hogy a megnövekedett számú kárigényeket mielõbb ki tudjuk fizetni” – mondta el Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az Allianz megerõsítette az alternatív kárrendezési eljárásokat, gyorsítva ezzel a kárfelmérést és kárrendezést. A telefonon bejelentett azon károk estében, ahol a kártérítés elbírálásához szükséges valamennyi adat egyetlen beszélgetés alkalmával tisztázható, ügyfeleink 60%-a élt az azonnali egyezségi kárrendezés lehetõségével és már meg is kapta a kártérítést.

Területileg a legtöbb kár Vas, Somogy, Gyõr-Sopron, Veszprém, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékbõl érkezett.

Sok településen napokig nem volt áramellátás, mely miatt rengeteg fagyasztó olvadt le és a benne tárolt élelmiszerek megromlottak. Az Allianz otthonbiztosítási szerzõdésekben ez a kár kiegészítõ biztosítással téríthetõ. „A rendkívüli körülményekre való tekintettel a 2013. március 18-22. között érkezõ bejelentések esetében az áramszolgáltatók jelzése alapján érintett települések esetében továbbra is eltérünk a szerzõdési feltételektõl ügyfeleink javára és nem kérjük a szolgáltatói igazolás benyújtását” – hívta fel a figyelmet Horváth Andrea.

A rendkívüli idõjárás nem csak a lakóingatlanokban okozott jelentõs kárt, hanem a közutakon is számos baleset történt. Az Allianz már a hétvégén is díjmentesen, szívességi kárfelméréssel nyújtott segítséget GFB szerzõdéssel rendelkezõ ügyfelei részére, gyorsítva ezzel az ügyintézést és a javítási munkákat. „Ezekben az ügyekben a felelõsség vizsgálata, kizárólag a rendõrségi határozatok ismeretében lehetséges, melyre a biztosítók által létrehozott operatív bizottság hivatott. A döntés meghozatala még akár hetekig eltarthat” – tette hozzá Horváth Andrea.

A biztosító a www.allianz.hu weblapon várakozási idõ nélkül, 0-24 óráig folyamatosa, telefonos ügyfélszolgálatán munkanapokon 8.00-18.00 óráig, csütörtökön hosszított nyitvatartási idõben 8.00-20.00 óráig a 06-40-421-421-es telefonszámon fogadja a bejelentéseket.