Már soha nem lesz tavasz?
2013.04.05
A hétvégén ismét esõs idõre kell készülni, pénteken jelentõs mennyiségû csapadék is eshet. Néhol 0 fok alá lecsökkenhet a hõmérséklet, de egyébként enyhe lesz az idõ, a melegebb helyeken akár 14 fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzésébõl.

Pénteken délnyugat felõl ismét egyre többfelé várható esõ, záporesõ, helyenként jelentõs mennyiségû csapadékra van kilátás. Idõnként a szél is megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet 0 és plusz 5, a legmagasabb nappali hõmérséklet 7 és 14 Celsius-fok között várható. Keleten lesz melegebb.

Szombaton túlnyomóan borult idõ várható. Kezdetben többfelé, délután egyre kevesebb helyen, fõként keleten valószínû esõ, zápor. Az északi, északnyugati szél többfelé megerõsödhet. A minimumhõmérséklet 2 és 7 fok között, a nappali maximumok várhatóan 6 és 12 fok között alakulnak.

Vasárnap is gyakran lesz felhõs az ég, de már napos idõszakok is lehetnek. Elszórtan lehet kisebb esõ, zápor. A szél többfelé megerõsödhet. A legalacsonyabb hõmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb nappali hõmérséklet várhatóan 6 és 11 fok között alakul - írta a meteorológiai szolgálat.

De nem csak hazánkban ilyen zord az idei tavasz. Európa lakosai Londontól Berlinen át Kijevig emberemlékezet óta nem látott fagyos húsvétot éltek át és a klímakutatók szerint hasonló dermesztõ tavaszok várnak ránk.

A szakértõk véleménye alapján úgy tûnik, az a veszély fenyeget, hogy a Föld északi jégsapkájának olvadása miatt a következõ években rendszeresen megismétlõdhetnek az ideihez hasonló télies tavaszok.

Az európai telek normális esetben azért enyhék és csapadékosak, mert az Atlanti-óceán felõl érkezõ langyos szelek uralják az idõjárást. Az elmúlt hónapban azonban fõként az északkeletrõl betörõ légáramlások vették át az uralmat, fagyos északi-sarki levegõvel jegelve le Európa nagy részét. A változás hátterében a Föld északi féltekéjén kialakult jégsapka olvadása állt, amitõl csökken a különbség az északabbra és a délebbre lévõ levegõ nyomása között. Ez elgyengítette a nyugati szeleket, utat nyitva az Északi-sark és Szibéria felõl elõrontó ordas hideg elõtt.