Mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk a biztosítóknak
2013.04.12
Mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk a biztosítóknak is az idén az elhúzódó tél miatt. A Világgazdaság által megkérdezett társaságok mindegyikénél szaporodtak az extrém idõjárásból fakadó káresetek 2012-höz képest.

„A téli hónapok még papírforma szerint alakultak” - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese. A márciusi tél miatt azonban az elmúlt három hétben 54 százalékkal nõtt tavalyhoz képest a kárbejelentések száma, a kárkifizetések pedig 70 millió forinttal lettek magasabbak.

A káresetek növekedése biztosítónként eltérõ, jellemzõen a nagyobb lakás- és gépjármû-biztosítási portfolióval rendelkezõ cégeket érintette a legdurvábban az elsõ három hónap. Az Aegonhoz három és félszer több meteorológiai kárbejelentés érkezett, mint tavaly ilyenkor, összesen 16 ezer káreset történt három hónap alatt. A kifizetések nagysága is hasonló nagyságrendben nõtt 220 millióról 500 millió forintra.

Az Allianznál még nagyobb volt a megugrás: a károk száma a tavalyi négyszeresére, a kifizetések összege a hatszorosára emelkedett - pontos összeget viszont nem közölt a cég. A lakás- és a gépjármûbiztosítási piacon egyaránt nagyágyúnak számító Generalinál csak a március közepi viharok és hófúvások miatt mintegy 10 ezer bejelentés futott be, az összes kárérték pedig meghaladta az 1,2 milliárd forintot.

Sokba került márciusi havazás a Groupama Garanciának is, õk március 15. és 31. között több mint 10 ezer kárbejelentést kaptak, a károk volumene megközelítette a 664 millió forintot. A legtöbb kár az észak-keleti és a dél-nyugati országrész megyéiben, Borsodban, Hajdú-Biharban, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Baranya megyében volt.