Házak tucatjai sérültek meg a hajnali földrengésben
2013.04.23
Ma hajnalban a Richter skála szerint 4,8-as erõsségû földrengés rázta meg Heves megyét, de további megyékben és Budapesten is érezhetõ volt a földmozgás. A földrengés epicentruma ezúttal a Heves megyei Tenk községben volt. Legutóbb még 2013 februárjában, szintén Heves megyében regisztráltak – egy a Richter skála szerint 3,5-ös erõsségû – földrengést.

Az elõzetes információk szerint több tucat ház sérülhetett meg a megyében, a legrosszabb helyzetben Tenk települése lehet, de bejelentések várhatóak további Heves megyei településekrõl, többek között Petõfibányáról, Füzesabonyból, Erdõtelekrõl, Tarnabodról és Heves városából is.

A tegnapi földrengés egyértelmûen erõsebb volt mint a két hónappal ezelõtti: 2013 februárjában a Richter skála szerint 3,5 erõsségû földmozgást regisztráltak, így akkor a biztosító méltányosságból térítette meg a károkat. Ugyanakkor ezúttal egyértelmûen a szerzõdésekben foglalt kockázati szint – mely körülbelül a 4,4-es Richter skála szerinti erõsségnek felel meg – felett volt a kérdéses érték, így a társaság „jogalapból” fogja megtéríteni az ügyfelek jogos kárigényeit. A biztosító munkatársai már a mai napon megkezdik a kárfelmérést az érintett településeken, szükség esetén a kárszakértõk átcsoportosítására is sor kerülhet.

Amennyiben további információra lenne szükségük, vagy szeretnének interjút készíteni a téma kapcsán, az alábbi elérhetõségeken állok szíves rendelkezésükre.

Magyarország területén évente 100-120 kisebb földrengés történik, bár ezek nagy részét a lakosság nem érzékeli. Legutóbb 2 éve, 2011 februárjában volt nagyobb földrengés Oroszlány körzetében. Ebben 30 település volt érintett, összesen csaknem 100 lakossági bejelentés érkezett a Generalihoz, melyre mintegy 10 millió Ft-ot fizetett ki a biztosító. A legtöbb kár ilyenkor repedésekbõl, a vakolat sérülésébõl keletkezik.

Igazán veszélyes földrengések hazánkban csak 15-20 évente jelentkeznek, de nyaralás közben könnyebben találkozhatunk a jelenséggel, mivel több kedvelt úti cél fekszik erre hajlamos területen. Nem árt tehát tudni, mi a teendõ, ha a lábunk alatt megmozdul a föld.

  • Célszerû ilyen esetekben az asztal alá bújni, vagy olyan helyre húzódni, ahol nem eshet ránk semmi. Ne menjünk ablak közelébe.
  • Ha otthonunkban vagy egy apartmanban tartózkodunk, zárjuk el a gáz és víz fõcsapot.
  • Ha házon kívül ér a rengés, távolodjunk el az épületektõl, fáktól, villanyoszlopoktól minél jobban.
  • Amennyiben épp autót vezetünk, lassítsunk le és próbáljunk olyan helyen megállni, ahol lehetõleg nincs körülöttünk semmi, ami a jármûre dõlhet.

A biztosító a szerzõdésben a Mercalli skála 5-ös fokozatához köti a kártérítést, azaz csak abban az esetben köteles fizetni, ha egy ezt meghaladó erõsségû földrengésrõl van szó. Ez a Richter skálán 4,4 erõsségnek felel meg egy bonyolult összevetés alapján.