Autók, épületek sérültek meg a svédországi zavargásokban
2013.05.23
Több tucat autót felgyújtottak, két iskola is megsérült a stockholmi zavargások során – közölte a Reuters. Több száz fiatal gyújtott fel autókat, támadt rendõrségre és mentõszolgálatosokra Stockholm bevándorlók lakta negyedében, ahol három éjszakán keresztül tartottak a zavargások.

Kedd este a város északnyugati felében található Jakosbergben egy rendõrörsöt támadtak meg, két iskolaépület megsérült és egy mûvészeti központot is felgyújtottak a fiatalok. Korábban a miniszterelnök, Frederik Reinfeldt nyugalomra intette a zavargókat.

Európa leggazdagabb fõvárosában történt események azért is sokkolóak, mert Svédország a társadalmi igazságosságáról híres, de tovább táplálja a vitát arról is, hogy miként képes megbírkózni a skandináv ország a fiatal munkanélküliek és a bevándorlók problémájával.

Kedd este 8 embert letartóztattak, sérülésekrõl azonban nem érkezett jelentés. A zavargásokat az szította, hogy a rendõrség ebben a hónapban megölt egy 69 éves férfit, aki egy machetével hadonászott Husby külvárosában.

A néhány évtizedig tartó svéd modellt követõen, amely a nagyvonalú jóléti juttatásokról volt híres, Svédország az 1990-es évek óta igyekszik csökkenteni az állam szerepét.

Az átlagos életszínvonal ugyan még mindig Svédországban a legmagasabb Európán belül, a kormányok azonban nem tudták jelentõsen lecsökkenteni a fiatalok körében jellemzõ hosszú távú munkanélküliséget és szegénységet, amely a bevándorló közösségeket érinti a legrosszabbul. A baloldali bulvárlap, az Aftonbladet szerint a zavargások is a kormány hatalmas hibáira utalnak, amely tovább erõsítette a külvárosi gettók megjelenését. “Nem sikerült reményt adnunk a külvárosokban élõ emberek számára” – fogalmazott Anna-Margrethe Livh, az ellenzéki baloldali part tagja.

Közvéleménykutatások szerint ugyanakkor a bevándorló-ellenes párt, a Svéd Demokraták a harmadik helyre léptek elõ. Svédországban jövõre lesznek választások, most úgy fest, a választók körében komoly nyugtalanságot keltenek a bevándorlók.
A lakosság mintegy 15%-a külföldön született, amely a legnagyobb arány a skandináv régió országaiban. Körükben a munkanélküliek aránya 16%-on áll, szemben a svéd származásúak körében jellemzõ 6%-os munkanélküliséggel – derül ki az OECD adataiból.

A fejlett országok közül Svédország áll a negyedik helyen a menedékkérõk számát tekintve, a lakossághoz mérten azonban már a második helyet foglalja el.