Összeomlás szélén az európai egészségbiztosítási rendszer?
2013.04.26
A Földközi-tengerhez utazó turistáknak idén érdemes tisztában lenniük azzal, hogy Európa 40 éves egészségbiztosítási rendszere az összeomlás szélén áll.

A pénzügyi nehézségekkel küzdõ EU tagországok állami kórházai megtagadják a külföldi betegek egészségügyi ellátását, akik Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EHIC) vennék igénybe a szolgálatatásokat – közölte több egészségbiztosító.

Belga biztosítók arra hívták fel a figyelmet, hogy egyre több beteg szembesült külföldi kórházakban azzal, hogy a biztosítási kártya bemutatása ellenére az állami kórházak magánbetegként kezelik õket, amely horribilis kezelési költségeket von maga után. Ez a gyakorlat leginkább Spanyolországra jellemzõ, de állítólag Görögországban, Portugáliában, Olaszországban és Romániában is elterjedt, ahol az egészségügyi rendszerre amúgy is komoly pénzügyi nyomás nehezedik.

Az állami kórházakhoz forduló, EHIC kártyával rendelkezõ betegeket, amennyiben magánbiztosítással is rendelkeznek, magán betegekként kezelik. Ez egyértelmûen sérti az európai állampolgárok kártya-használati jogait – véli a belga Mutualités Libres biztosító nemzetközi kapcsolatok szakértõje, Christian Horemans – az európai közösségi jog ugyanis kimondja, hogy az állami kórházak kötelesek elfogadni ezeket a kártyákat.

Az egyre gyakoribb elutasítások veszélyeztethetik az 1970-es évek óta fennálló egészségbiztosítási rendszert, amely a turistákat védi – közölte Horemans a PublicServiceEurope.com oldalnak, hozzátéve: “szorítunk, hiszen most kezdõdik a nyaralás szezon”.

A magán egészségügy felé terelt betegeket csúnya meglepetés érheti, hiszen az ellátás végén annak teljes költségét rájuk terhelhetik – mondta Geert Messiaen, a belga Union Nationale des Mutualités Libérales, egy 10 biztosítót tömörítõ szövetség fõtitkára. Ezt az összeget maguknak kell rendezniük, amit majd otthon a magánbiztosítójukkal rendezhetnek le.

Az európai egészségbiztosítási kártya – amely elvileg sürgõsségi ellátást és krónikus betegségek kezelését is fedezi - állami kórházak általi elutasítása az elmúlt hét hónapban kialakult jelenség – tette hozzá Horemans. Spanyolroszágban azonban már az elmólt két évben is többször utasítotték el krónikus betegségek kezelését. Bejelentések alapján azonban már a gyógyszertárak is megszorítanak: a turisták sokszor a gyógyszerek teljes árát kénytelenek megfizetni, miközben otthon a támogatott áron vehetnék meg azokat.

Az Európai Bizottság is foglalkozik az üggyel, miután egyre több panaszt kapott Spanyolországra vonatkozóan – mondta az EB szóvivõje, Jonathan Todd, aki azt tanácsolta a pácienseknek, kérjenek megerõsítést a kórházban, hogy a kezelés, amiben részesülnek az állami egészségügyi ellátás része.

Brüsszel tárgyalásokat folytat a spanyol hatóságokal arról, hogy miként kellene kezelni a problémát – mondta Todd. Ha egy magánszemély európai egészségügyi kártyáját elutasítják, akkor ez valószínûlg sérti az uniós jogot – tette hozzá a szóvivõ.
A ki nem mondott valóság az, hogy a csõdközeli országok egészségügyi rendszereit súlyos megszorítások érték, amit jellemzõen Brüsszel, más szervekkel, például a Nemzetközi Valutaalappal közösen kért az országoktól.

Annak, hogy a tursiták többet fizetnek az egészségügyi ellátásért, mint a helyiek, az lehet a következménye, hogy összeomlik a turisták érdekében létrehozott európai egészségbiztosítási rendszer.