Szárnyal az USA nem-életbiztosítási piaca
2013.05.30
Az Egyesült Államok nem-életbiztosítóinak üzemi eredménye jelentõsen javult, ugyanakkor befektetési hozamaik csökkentek a tavalyi év során.

Az USA nem-életbiztosítási ágazatának mûködési eredménye 2012 folyamán jelentõsen javult 2011-hez képest – derül ki az A.M. Best jelentésébõl. A nettó eredmény 39,9 milliárd dollár volt, szemben az elõzõ év 26,3 milliárd dolláros eredményével, amely 52 százalékos emelkedést jelent. Ez elsõsorban az alacsonyabb kárigényeknek, a befektetésbõl származó jövedelmek emelkedésének és a tõkenyereségnek köszönhetõ.

A biztosítók nettó vagyona, vagyis a ügyfelekkel szembeni kötelezettségek feletti eszközök értéke 598,4 milliárd dollárra nõt, amely megdöntötte a 2010-es, rekordnak számító 572,2 milliárd dollár nettó vagyont. Az A.M. Best becslései szerint a 2012-es katasztrófákhoz kapcsolódó veszteségek összege 34,2 milliárd dollár, amely a Sandy szupervihar ellenére is alacsonyabb, mint a 2011-es katasztrófa károk, melyek értéke 41,3 milliárd dollár volt.

A katasztrófa veszteségek összege ugyan átlag feletti volt 2012-ben is, a 2011-es rekord szintû veszteségekhez képesti 7 milliárd dolláros csökkenésnek köszönhetõen a biztosítási veszteség 14 milliárd dollárra csökkent, amely 53%-os javulást jelent a 2011-es 30,1 milliárdos veszteséghez képest – közölte az hitelminõsítõ intézet. A nettó díjbevételek immár a harmadik egymást követõ évben nõttek, a nettó megszolgált díjak pedig a második éve emelkednek, méghozzá gyorsuló ütemben. A nettó díjbevételek tavaly 4,4 százalékkal nõttek, a 2011-es 3,5 százalékos emelkedést követõen. Az emelkedõ tarifák, a javuló gazdasági környezet és az alacsonyabb díjvisszatérítés egyaránt hozzájárultak a tavalyi év díjbevétel növekedéséhez.

Az ágazat tavalyi üzleti eredménye tükrözi a kihívásokkal teli beruházási környezetet: a nettó befektetési jövedelem – amely kötvény kamatokból és részvény osztalékokból áll – 50 milliárd dollár volt, amely épphogy meghaladta a 2011-es 49,4 milliárd dollár bevételt.

A befektetési hozamok összességében csökkentek, elsõsorban az újrabefektetéseken elért alacsonyabb hozamok miatt. Az A.M. Best jelentése szerint az ágazat függõkár tartalékai továbbra is kedvezõen alakultak, a tartalékok kedvezõ irányú változásának mértéke azonban alacsonyabb volt tavaly, mint 2011-ben.