Diamandis: alapjaiban változhatnak meg a biztosítások is a technológia fejlõdésével
2013.06.05
Manapság minden rendkívül gyors ütemben változik, különösen a technológia fejlõdik rohamléptékben, amely példátlan kihívások és lehetõségek elé állítja a vállalatokat és az embereket egyaránt – fogalmazta meg az Insurance Accounting and Systems Association éves konferenciáján Peter Diamandis, az X Prize Alapítvány elnöke.

Az IASA egy olyan non-profit szervezet, amely a biztosítási iparág számára nyújt edukációt konferenciák, publikációk és szemináriumok formájában. A szervezet éves konferenciáján tartott vitaindító elõadást a lehetetlennek tûnõ tudományos felfedezéseket támogató X Prize alapítvány elnöke, Diamandis. Elmondta, hogy a technológia exponenciális ütemû fejlõdése alapjaiban változtatta meg azon képességünket, hogy megértsük a világot, amelyben élünk. Ez nagyrészt a számítógépes feldolgozási folyamatok fejlõdésének köszönhetõ.

Az exponenciális fejlõdés mindennapi életre gyakorolt hatásainak érzékeltetésére Diamandis a Moore-törvényt hozta fel példaként, amely tapasztalati megfigyelés szerint a technológiai fejlõdésben az integrált áramkörök összetettsége körülbelül 18 hónaponként megduplázódik. De sokszor hivatkoznak rá az egységárra jutó számítási teljesítmény egyre gyorsabb növekedését leíró összefüggésként is. A törvényt az is állítja, hogy az digitális univerzum, vagyis az adatmennyiség világszerte is évi 59%-kal növekszik.

Diamandis szerint az egykor egyik legszûkösebb erõforrásnak számító számítási teljesítmény ma már mindenütt jelen van és elérhetõ.

A biztosítókat is érinti

A biztosítási iparág esetében a robotika terén elért fejlõdés már ma is érezteti hatását – mondta Diamandis – többek között a Google által fejlesztett önmûködõ autók formájában. Az autonóm jármû eddig már több mint 300 ezer mérföldet tett meg balesetmentesen, amely a jövõben, széles körû elterjedést követõen kétség kívül alapjaiban változtatja meg a gépjármû-biztosítási ágazatot.

Hasonlóképpen drasztikus változást lát a jövõben az orvostudomány területén a szakértõ. Megjegyezte, az elsõ emberi genom szekventáltása kevesebb, mint egy évtizeddel ezelõtt még 100 millió dollárba került. Ma már bárki kérheti saját DNS szekventálását mintegy 1000 dollárért, és az ár egyre csökken.

Mindez a digitális orvostudomány, a szintetikus biológia vagy akár a 3D nyomtatás fejlõdésével párosulva – amelyekkel régi paradigmák dõlhetnek meg – tovább javíthatja az általános emberi egészséget. Diamandis szerint az élet tulajdonképpen egy programozási nyelv.

A technológia fejlõdése felgyorsítja a termékek piacra dobását is

A biztosítók fokozott szoftverhasználata a szolgáltatások terén, valamint a számítási felhõk új lehetõségeket nyitnak meg, felgyorsítják az új termékek és szolgáltatások piacra jutását. Az IASA konferencián felszólaló szakértõk szerint a felhõ alapú szoftverek használatával ez a termékek piaci bevezetésének ideje egyértelmûen lerövidíthetõ, amely a biztosítótársaságok számára életbevágó kérdés, különösen a mostani, meglehetõsen gyorsan változó környezetben.

A biztosítási tanácsadással foglalkozó amerikai Celent igazgatója is egyetértett azzal, hogy a felhõ alapú szoftverek elsõszámú elõnye azok használatának gyorsasága. Az amerikai Novarica tanácsadó és kutatócég biztosítási vezetõje szintén felszólalt a konferencián, aki szerint a felhõ alapú szoftverek ugyanakkor korlátozzák a testreszabási lehetõségeket. Egyet értett azonban azzal, hogy egy jól konfigurálható, és gyorsabban üzembe állítható megoldás gyakran elõnyösebb, mint egy jól testreszabott megoldás, amelynek tökéletesítése több idõt vesz igénybe.