Utasbiztosítás: nem tudni, mit hoz az idei év
2011.07.25
Az idei év eddig csendesnek bizonyult az utasbiztosítási piacon, komolyabb balesetet nem szenvedtek magyar biztosítottak külföldön, ennek ellenére a biztosítók sokszor nyúltak mélyen a zsebükbe – írja a Napi Gazdaság.

Horváth Péter, a QBE magyarországi fióktelepének értékesítési igazgatója elmondta, az USA-ban egy egyhetes intenzív osztályos kórházi ellátás mûtét nélkül is meghaladhatja 130 ezer dollárt, azaz a 24 millió forintot. A nyári szezon csúcsát az Európai Utazási Biztosítónál az a hölgy hozta, akinek combnyaktörését Törökországban mûtéttel kellett ellátni: hazaszállítással együtt 7 millió forint fölötti kárösszeget eredményezett - számolt be Molnár László vezérigazgató-helyettes. A Magyar Posta Biztosítónál 6, a K&H Biztosítónál 5 milliós volt az eddigi legkomolyabb kárérték, az AXA eddig 10 ezer eurós tételt fizetett ki egy összegben egy metõrepülõs betegmentésért az idén - miközben a bevételi oldalon átlagosan 400-800 forintos napidíj áll.

Varsányi László, az AXA Biztosító Non-Life termékstratégiai igazgatója szerint az utasbiztosítási piac 2008, vagyis a válság óta visszaesésben van, bár 2010 szerinte egy kis emelkedést mutatott, az idei év meglehetõsen nehezen modellezhetõ még most, az év második felét taposva is.

Csurgó Ottó, a CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt. vezérigazgatója szerint a díjbevételben szerepel az egyre inkább elterjedõ bankkártyák mögött található utasbiztosítás is, amelynek vásárlóit azonban semmiképpen nem nevezhetjük tudatos utasbiztosítást választó ügyfeleknek.

Az Unionnál néhány százalékos, a Magyar Posta Biztosítónál pedig 10 százalékos bõvülést tapasztaltak az értékesített utasbiztosítások tekintetében, ám Pandurics Anett, a Postabiztosító vezérigazgatója szerint még mindig csak az utazók 30 százaléka köt utasbiztosítást. Horváth Péter szerint rövid távon az árfolyamváltozások is komoly kockázatot jelentenek az üzletágnak, miután a károk legkomolyabb kifizetésekkel járó orvosi része nem forintban keletkezik.

Molnár László szerint hosszabb távon az újonnan piacra lépõk sem tudják tartani a kezdeti irreálisan alacsony árakat, a szakember szerint így az összpiaci jövedelmezõséget inkább a megugró közvetítõi jutalékoktól kellene félteni.