Magyarországon tízszeres a rákos betegségek következtében elhunytak aránya
2013.06.13
A magyarok fele szerint több mint két hónap is eltelhet egy rákos megbetegedés diagnózisának felállításától a beteg kezelésének megkezdéséig, abban viszont csak harmaduk bízik, hogy orvosi segítséggel eljuthatnak a legjobb szakorvosokhoz - derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. megbízásából készült közvélemény-kutatásból.

Egy hasonló daganatos kockázati értékkel rendelkezõ EU-országhoz képest Magyarországon tízszeres a rákos betegségek következtében elhunytak aránya. Az áprilisban 1200, 18-59 év közötti felnõtt bevonásával készült közvélemény-kutatás szerint a lakosság mintegy felét (49 százalékát) érintette már közvetlenül - személyesen vagy közeli hozzátartozóján keresztül - rákos megbetegedés, további 22 százalék pedig tágabb környezetében találkozott már ilyen betegséggel.

A megkérdezettek 80 százaléka tisztában van azzal, hogy az ilyen típusú betegségek korai diagnosztizálása és az idõben megkezdett kezelés döntõen befolyásolja a gyógyulási esélyeket - írták.

A közleményben kiemelték: annak ellenére, hogy a rosszindulatú daganat felfedezése után fontos minél hamarabb megkezdeni a szükséges kezelést, a válaszadók csaknem fele (49 százalék) szerint ehhez Magyarországon több mint két hónapra van szükség.

A felmérésben részt vevõk 80 százaléka úgy vélte, a gyógyuláshoz hozzájárulhat, ha a beteget több specialista is megvizsgálja.

Emellett azonban a megkérdezettek 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az orvosok - mint írták, vélhetõen az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt - nem tudnak segíteni a betegeknek abban, hogy eljussanak a legjobb szakorvosokhoz. Azok között, akik személyesen vagy közvetetten érintettek voltak már daganatos betegségben, ez az arány még magasabb, 36 százalékos volt.

A közleményben azt írták, mivel a daganatos betegségek esetében felmerül a külföldi kezelés lehetõsége, illetve szükségessége is, a kutatás erre is kitért: a válaszadók mindössze 17 százaléka gondolta úgy, hogy a magyarországi orvosok segítségével a beteg eljuthat külföldi specialistákhoz.