Influenzajárvány modellt fejlesztett az Air
2013.07.01
Az Air Worldwide katasztrófa-modellezõ cég új modellt dolgozott ki, mellyel az influenza-világjárvány okozta biztosítási károkat lehet felmérni és rögzíteni.

A modell több mint 18 ezer szimulált eseményt foglal magában, melyek súlyossága az enyhétõl a nagyon súlyosig terjed, a világ bármely pontjáról elterjedhetnek, és egy hónaptól akár évekig is elhúzódhatnak. Az új modell az Air már meglévõ halálozási modelljeire épül, amely lehetõvé teszi, hogy a természeti katasztrófa modellekbe a személyi sérüléseket, vagy egyéb életet érintõ kockázati kitettségeket is beépítve becslést kapjanak az ügyfelek a várható veszteségekre vonatkozóan.

Az Air mostani modelljének célja a betegségek, járványok terjedési dinamikájának megragadása a lakosság rövid távon és hosszú távon bekövetkezõ utazása, migrációja mellett. A modell a legújabb tudományos kutatásokon alapul a patogén tulajdonságokat és szezonalitást illetõen, továbbá kijejezetten számol a járványok csökkentésére irányuló erõfeszítésekkel is, mint például a vakcinák kifejlesztésével, vagy az utazási korlátozásokkal. A fertõzések súlyosságára, orvosi eredményekre és biztosítási veszteségekre vonatkozó becsléseket nem és korcsoport szerinti bontásban adja meg a modell.

A járványok olyan ritkán bekövetkezõ események, amelyek kifejezetten nagy és súlyos hatással lehetnek a biztosítók és viszontbiztosítók mûködésére, különösen az élet- és egészségbiztosítási területen.

Az egyéb biztosítási vonalakat, mint például a munkavállalók felelõsségbiztosítása, a balesetbiztosítás vagy az üzemszüneti biztosítás, szintén súlyosan érintheti egy-egy járvány, a szerzõdés sajátosságai függvényében. Ez az elsõ olyan modell, amely a fertõzõ betegségek kockázatával járó veszteségeket is megbecsüli.

A modell kifejlesztésekor az Air egy olyan egyedi adatbázist állított össze, amely tartalmazza a világ népességi, népesedési adatait, az életkor és nem szerinti eloszlását, és a meglévõ egészségügyi állapotokat, feltételeket, melyek mindegyike súlyosbíthatja, vagy mérsékelheti a világjárványok kialakulását.