Fél év alatt 15 százalékot nõtt a kötelezõ átlagdíja
2013.07.03
Mától hetente frissülõ index segítségével követhetõ nyomon a személyautók kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) átlagdíjának alakulása a Netrisk.hu oldalain. A hiánypótló szolgáltatás nem csupán a teljes személyautó-állományra, hanem annak bónuszfokozat és teljesítmény alapján meghatározott részterületeire is naprakész adatokat szolgáltat. A Netrisk Kgfb-index aktuális értéke azt mutatja, hogy 2013. január elseje, a díjhirdetési liberalizáció bevezetése óta a személyautók kötelezõdíja átlagosan 15 százalékkal emelkedett.

Január elseje óta a biztosítóknak nem egyetlen idõpontban, egy évvel elõre kell meghirdetniük kgfb-tarifáikat: azokon legalább hatvan nappal korábban, de akár naponta módosíthatnak. Az eddigi fejlemények azt mutatják, hogy ezt a lehetõséget a társaságok alaposan ki is használják: az elmúlt hat hónap során több tucat tarifahirdetésre került sor. Volt olyan biztosító, amelyik egymaga öt alkalommal változtatott a díjain. Ez az új gyakorlat jelentõsen megnehezítette a kgfb-díjak változásának folyamatos követését.

„A Netrisk Kgfb-index tanúsága szerint az átlagdíjak az elsõ félév során jelentõsen, csaknem 15 százalékos mértékben emelkedtek – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – A korábbi hetek, hónapok adataiból az is kiolvasható, hogy különösen március második felétõl volt jelentõs az emelkedés: ekkor néhány hét alatt közel kétezer forinttal nõtt az átlagdíj mértéke, hogy aztán gyakorlatilag az új, magasabb szinten álljon be az érték.”


Mivel az egyes személyautó-kategóriák átlagdíjai jelentõsen eltérnek egymástól, a Netrisk.hu külön átlagdíjat is közöl kis-, közép-, illetve nagykategóriás jármûvekre. Szintén a könnyebb eligazodást segíti, hogy mindezt a két leggyakoribb kártörténeti osztályban, B10-ben és A0-ban is számolja. Ebbõl a bontásból az is kiderül, hogy az elmúlt félévben leginkább a 150 kW feletti teljesítményû autók kötelezõ díja emelkedett: A0-ban a negyedével, míg B10-ben jelenleg a felével is többet kell fizetni egy ilyen autó kötelezõjéért, mint az év elején.

„A Netrisk.hu-n keresztül megrendelt kgfb-szerzõdések adatai alapján számított fenti átlagdíjak egy adott személyautó esetében csak tájékozódási értéket jelentenek. Az adott jármûre és üzembentartójára vonatkozó díj ugyanis számos más paramétertõl (lakhely, életkor, egyéb személyre szabott kedvezmények) is függ – teszi hozzá a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Ugyanakkor megfelelõ támpontként szolgálhatnak az autósok számára. Ha ugyanis valaki a biztosítójától az adott értéket jóval meghaladó díjajánlatot kap, számára mindenképpen javasolt az ajánlat elfogadása elõtt egy gyors díjkalkuláció keretében más biztosítók ajánlatával is megismerkedni.”

A hetente frissülõ Netrisk Kgfb-index az alábbi weboldalon érhetõ el:
http://www.netrisk.hu/kgfb-index.html