A globális gazdasági veszteségek negyedét fedezték a biztosítások
2013.07.26
Az idei elsõ félévben a mintegy 85 milliárd dollárnyi globális gazdasági veszteségek 24%-át fedezték a biztosítások – derül ki az Aon Benfield jelentésébõl.

A szám kissé elmarad a 10 éves átlagtól, amely 28%, amely elsõsorban azzal magyarázható, hogy olyan területeken történtek jelentõs katasztrófák, ahol a biztosítási penetráció az adott kockázati lefedettség tekintetében alacsonynak számít.

Az év elsõ hat hónapjában a biztosított veszteségek nagysága 20 milliárd dollár volt, amely 20%-kal marad el a 10 éves, 25 milliárd dolláros átlagtól.

A biztosított veszteségek fele az Egyesült Államok természeti katasztrófáiból származott. A globális gazdasági veszteségek 85 milliárd dolláros nagysága magasabb volt, mint egy évvel korábban – akkor 75 milliárd dollár volt – ugyanakkor a 2003-2012 közötti átlaghoz, a 100 milliárd dollárhoz képest még így is alacsonynak számított.

A gazdasági károk nagyságát tekintve az öt legnagyobb katasztrófa közé az elsõ félévben a kelet-közép-európai árvizek (22 milliárd dollár), az április 20-i kínai földrengés (14 milliárd dollár), a brazil aszály (8,3 milliárd dollár), az USA májusi idõjárási eseményei (4,5 milliárd dollár) és a kínai aszály (4,2 milliárd dollár) tartoztak.

A mintegy 7 milliárd dollárnyi biztosított káresemények közül a legnagyobbak a május-júniusi kelet-közép-európai árvizek (5,3 milliárd dollár), az USA májusi szélsõséges idõjárási eseményei (2,5 milliárd dollár), az azt megelõzõ márciusi események (1,25 milliárd dollár), a januári ausztráliai árvizek (1,04 milliárd dollár), a júniusi kanadai árvizek (1 milliárd dollár) és az USA áprilisi téli viharai (1 milliárd dollár) voltak.